Konec března je dvakrát teplejší než obvykle, rekordy padly na 24 místech

I když se na konec března leckdo těší, protože je teplo, na mnoha místech dosud nikdy nebylo tak teplo jako letos. Druhý den v řadě padaly teplotní rekordy, nejvyšší hodnotu ukázaly teploměry na jihu Moravy. V Ivanovicích na Hané a ve Strážnici bylo přes 23 stupňů. Denní teplotní rekordy padly na 24 stanicích včetně šumavské Jezerní slati.

V Ivanovicích na Hané neodolal téměř půlstoletý teplotní rekord pro 29. březen, letos bylo ve městě 23,4 stupně Celsia, což bylo o tři desetiny více než v dosud nejteplejším roce 1968. Z téhož roku bylo i historické maximum ve Strážnici, kde bylo letos 23,1 stupňů – rovněž o tři desetiny více než 29. března 1968. Na dalších pěti měřicích stanicích bylo přes 22 stupňů, oznámil Český hydrometeorologický ústav.

Teploty kolem dvaceti stupňů jsou na konci března podle meteorologů zhruba dvojnásobné oproti dlouhodobému průměru. Teplo přitom nebylo pouze na jižní Moravě, teplotní rekordy padaly napříč republikou. Historicky nejvyšší teplotu pro 29. březen naměřili i na šumavské Jezerní slati, kde bylo během dne až 13,6 stupně Celsia oproti 13,3 stupně z roku 2014.

Denní teplotní rekordy padaly již v úterý. Maximální teplota 22,8 stupně naměřená v Žatci byla přitom nižší než středeční nejvyšší hodnota. Počet míst, kde dosavadní historické maximum nevydrželo, byl však ve středu již nižší. Rekord padl na 24 stanicích oproti úterním 76.