Sestrou roku se stal Čáp z IKEM

Nejlepší sestrou v ošetřovatelské péči se stala staniční sestra Jitka Coufalová z ostravské fakultní nemocnice. Ocenění pro sestru roku 2016 v oblasti managementu a vzdělávání získal Jiří Čáp z Transplantačního centra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Cenu za celoživotní dílo převzala Marie Volková z rýmařovské nemocnice, kde pracuje už téměř 40 let.

Soutěž, která se snaží ocenit práci zdravotních sester, porodních asistentek, zdravotnických asistentů a dalšího nelékařského zdravotnického personálu, se konala už posedmnácté. Ocenění se tradičně udílí ve dvou kategoriích - sestra v přímé ošetřovatelské péči a sestra v managementu a vzdělávání.

Vítězka první kategorie Jitka Coufalová pracuje 24 let jako dětská sestra a v posledních devíti letech na pozici staniční sestry Oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče Fakultní nemocnice Ostrava. Kromě toho působí jako mentor odborné praxe pro sestry a záchranáře Ostravské univerzity a je členkou nemocniční psychosociální intervenční služby, jež pomáhá lidem, kteří se musejí vyrovnat s nemocí, náročnou léčbou nebo se smrtí někoho z blízkých.

„Jitka pečuje o pacienty, neustále se vzdělává, účastní se konferencí, zajímá se o nové metody v ošetřovatelské péči a spolupracuje při jejich uvedení do praxe. Její oddělení je vždy výkladní skříní Kliniky dětského lékařství,“ uvedli v medailonku Coufalové pořadatelé soutěže.

Jitka Coufalová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

V kategorii, která oceňuje hlavně vzdělávací, manažerskou či vědeckovýzkumnou činnost zdravotníků a zdravotnic, uspěl Jiří Čáp. Do zdravotnictví vstoupil před 23 lety, v současnosti zastává pozici vrchní sestry Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Transplantačního centra IKEM. Vychoval řadu studentů, přednáší na kongresech, publikuje odborné práce a podílí se na grantových projektech. V roce 2002 pracoval tři měsíce v armádní polní nemocnici v Kábulu. 

Celoživotní ocenění pro sestru z Rýmařova

Ocenění za celoživotní dílo převzala zdravotní sestra a porodní asistentka Marie Volková z Podhorské nemocnice v Rýmařově. O svém povolání měla podle svých slov jasno už od dětství. Sestru dělá od roku 1978 a celou dobu zůstala věrná rýmařovské nemocnici.

Celoživotní ocenění dostala sestra z rýmařovské nemocnice (zdroj: ČT24)

Nyní pracuje v gynekologické ambulanci. Ještě před jedenácti lety, kdy v Rýmařově byla i porodnice, pomáhala jako vrchní sestra dětem na svět. I díky jejímu laskavému přístupu získala pro své oddělení v roce 2004 titul Nemocnice přátelská dětem.

„Prostě musí mít pocit, jako kdyby byly doma,“ vysvětluje svůj celoživotní postoj. Dodnes vede cvičení pro těhotné, na školách přednáší sexuální výchovu a dívky předem seznamuje s prostředím gynekologické ambulance. Pomáhá také potřebným.

Sestra srdce z Hořovice

Nejvíce hlasů ve veřejném hlasování mezi sedmi finalisty vybranými porotou získala vedoucí sestra ortopedického oddělení Nemocnice Hořovice Andrea Růžičková. Stala se tak vítězkou kategorie Sestra mého srdce. Růžičkovou, která ve zdravotnictví pracuje 20 let, její kolegové označují za pracovitou, spolehlivou, empatickou, pozitivní, vlídnou a usměvavou ženu.

Práce jako poslání

Všichni finalisté Sestry roku mají podle organizátorů jedno společné – mimořádné pracovní nasazení. „Smyslem je poděkovat všem sestrám za jejich nelehkou obětavou a odbornou práci, vzdát jim hold. Dalším smyslem je přilákat mladé lidi,“ uvedla organizátorka soutěže Markéta Mikšová.

Uložit