Valachová proti šikaně. In memoriam ocenila učitelku z Třebešína

U příležitosti Dne učitelů ocenila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) in memoriam šikanovanou učitelku Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze Ludmilu Vernerovou, která zemřela loni v lednu. Plaketu Františky Plamínkové převzala dcera Kateřina. Oceněním úřad dává najevo odhodlání bojovat se šikanou. Valachová vedle toho předala i medaile ministerstva školství vynikajícím pedagogům, a to čtyřem desítkám lidí.

Cena Františky Plamínkové je mimořádné ocenění, které ministryně letos při vyznamenávání vynikajících pedagogů na Den učitelů udělila poprvé. Valachová uvedla, že ocenění se jmenuje po Plamínkové, protože tato bojovnice za ženská práva v první polovině 20. století bojovala proti bezpráví a za svou profesi novinářky a političky, kterou vykonávala ve velmi těžkých podmínkách.

„(Ocenění) nepatří jen paní učitelce Ludmile Vernerové, ale patří všem učitelům a učitelkám, kteří se setkávají s nerespektem a šikanou a kteří mlčí. Chtěli bychom, abychom do budoucna o šikaně nemlčeli, ale mluvili o ní, a to dokonce i o šikaně učitelů,“ řekla ministryně.

Udělení symbolické plakety oběti šikany ohodnotil pozitivně i místopředseda senátního školského výboru Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN), který se předávání vyznamenání zúčastnil. „Tím se dává najevo: Zajímá nás to, není nám to lhostejné, jde nám o to, aby se takové věci neděly,“ řekl. Největší chybou by podle něj bylo o problematice šikany nemluvit, potíže by tak jen rostly.

Pětapadesátiletou učitelku zřejmě trojice studentů šikanovala delší dobu, některé incidenty jejich spolužáci natočili na mobilní telefony. Učitelka pak začátkem loňského roku ve škole zkolabovala, v nemocnici upadla do kómatu a posléze zemřela. Přestože policie neprokázala přímou souvislost mezi jejím úmrtím a šikanou, zveřejnění případu rozpoutalo o šikaně ve školách bouřlivou diskusi.

Ani dcera zesnulé profesorky Kateřina Vernerová nechce, aby se na problém zapomnělo. V pořadu 168 hodin koncem loňského roku uvedla, že se chce o svou zkušenost podělit přímo ve školách, aby to, co její matka, nezažíval už nikdo další. „Aby si lidi uvědomili, že když vidí, jak se někdo někomu třeba posmívá, tak že to není sranda, ale vážná věc. Ten člověk si může procházet peklem,“ upozornila. 

V současnosti spolupracuje Kateřina Vernerová s ministerstvem v programu prevence proti šikaně, zatím se účastnila jedné diskuze na základní škole. Za udělení symbolické ceny je vděčná.

Pomoci má i školská novela

K tomu, aby se podobné případy v českých školách neopakovaly, má přispět také novela školského zákona, kterou minulý týden podepsal prezident. Ta vymezuje postavení učitelů a povinnost ředitele zahájit řízení o případném vyloučení žáka ze školy, pokud se dopustí opakovaných hrubých fyzických nebo slovních útoků. Na proces budou dohlížet státní zástupci.

Šikanou se od loňského roku více zabývá také školský ombudsman, jehož úkolem je nyní zejména řešit vzájemné vztahy ve školách a školských zařízeních a zabývat se spory, které mají znaky šikany. Od září loňského roku tuto funkci zastává zakladatel ankety Zlatý Ámos Ladislav Hrzal.

Den učitelů na výročí Komenského narození

Světový den učitelů se začal slavit v roce 1994, kdy ho vyhlásila Organizace spojených národů (OSN). Ve světě je každý rok 5. října. V České republice připadá na 28. března, kdy se narodil Jan Amos Komenský.

Dovolte mi, abych vám všem – učitelkám a učitelům od mateřských škol až po školy vysoké – u příležitosti Dne učitelů ještě jednou vyjádřila obrovský respekt, popřála pevné zdraví a hodně sil do další práce a slíbila, že budu dále pokračovat v úsilí o to, aby vaše pracovní podmínky byly co nejlepší, měli jste co nejvíce času na učení dětí a trápilo vás co nejméně papírů.
Kateřina Valachová

Valachová při té příležitosti ocenila ještě 44 pedagogů, mezi nimi například dětskou psycholožku a výchovnou poradkyni Václavu Masákovou nebo astronoma a astrofyzika Jiřího Grygara. Mezi vyznamenanými bylo i několik učitelů, kteří ve školství pracují 50 a více let.

Medaile ministerstva školství se uděluje od roku 1992. Medaili prvního stupně letos obdrželo 26 laureátů, Medaili 2. stupně pak osmnáct lidí.

Děkan Pedagogické fakulty UK: Učitelské povolání je tak svérázné, že nemůže spočívat jenom ve finančním hodnocení (zdroj: ČT24)

„Základem medailí je poděkovat kantorům a dalším osobnostem za jejich skvělou práci a také upozornit na postavení pedagogů, na to, že je potřeba jim navrátit prestiž. Je to něco, co musí také být na pořadu dne vedle platů učitelů a zkvalitňování podmínek, v nichž kantoři pracují,“ uvedla mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.