Zaorálek: Volný pohyb pracovníků zašel příliš daleko, může ohrozit existenci EU

Zaorálek: Volný pohyb pracovníků zašel příliš daleko (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se obává rozpadu Evropské unie, pokud spolek neučiní zásadní změny a nebude víc naslouchat občanům. Řekl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Brusel by se podle něj měl poučit z rozhodnutí Britů pro brexit a neopakovat stejné chyby. Šéf české diplomacie také kritizoval předsedu Evropské komise Junckera – prý není ochoten navštívit východní členy Unie a mluvit s nimi o problémech. Jako problematický vidí i volný pohyb pracovních sil.

„My sice mluvíme o tom, že musíme respektovat volnost pohybu a další věci, kvůli kterým se budeme chtít obrazně řečeno ukřižovat, ale výsledek bude ten, že se kvůli těmto zásadám může Unie rozpadat,“ uvedl ministr. Evropa podle něj nemá nástroje, kterými by veřejnost přesvědčila, že je funkčním a efektivním spolkem.

Později ministr v prohlášení upřesnil, že je pro omezení jen té části volného pohybu osob, která se týká pracovních sil. „Musíme rozumně regulovat pohyb pracovní síly, bojovat proti politice levné práce. Volný pohyb osob je základem EU, musíme se ale zamyslet, jak regulovat pracovní trh, jak bojovat proti sociálnímu dumpingu, aby jednotný trh nešel proti občanům EU.“

Podle Zaorálka stát existuje i proto, aby zajistil bezpečnost svých občanů a k tomu musí mít kontrolu nad tím, kdo do země přichází. „A dnes občané neuznávají to, že nějaká síla mimo tento stát bude něco diktovat. U nás je podobná situace. Lidé si myslí, že nám nikdo nemůže předepisovat, koho máme mít v naší zemi, a my vůli lidí musíme respektovat,“ řekl ministr pro HN.

Ministr dodal, že není paušálně proti pracovní migraci, příkladem podle něj mohou být programy pro zaměstnání kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny. „Jsem však proti dovozu levné pracovní síly, proti zaměstnávání přes agentury, které vykořisťují zaměstnance z Východu. Jsme proti takové pracovní migraci, která snižuje cenu práce a vytváří sociální problémy v místech, kde se pracující cizinci koncentrují.“  

Pro Česko je přitom udržení stávajícího rozsahu volného pohybu osob a pracovních sil v rámci EU prioritou, kterou hájily všechny vlády bez ohledu na své politické zabarvení. Premiér Bohuslav Sobotka to naposledy zopakoval minulý měsíc. „Volný pohyb pracovníků a služeb chápeme jako důležitou podmínku zachování konkurenceschopnosti uvnitř Evropské unie,“ řekl. Pro zachování svobod se v prosinci vyslovil i sám Zaorálek. 

Juncker přehlíží Východ, míní Zaorálek

Zaorálek chápe také britské rozhodnutí pro brexit. „Když vám přijdou dva miliony lidí z Východu, kteří vám berou práci, sociální dávky a řadu dalších věcí, tisíckrát můžete vlastní občany přesvědčovat, ať si na to zvyknou. Oni to nevezmou, protože jste to prostě přepískli a neřekli jim pravdu,“ uvedl.

Junckera kritizuje kvůli neochotě bavit se například o problémech mezi východem a západem Unie: „Mně vadí, že máme předsedu Komise, který má na telefonu šest reprezentantů zakládajících států a do východní Evropy přijede pouze tehdy, když má Slovensko předsednictví. To je špatné,“ podotkl Zaorálek.

Rozpad Unie si ale nepřeje, Česko by se naopak mělo podle něj podílet na jejím formování. „Jde mi o reformu EU, abychom mohli zachovat stávající svobody a ekonomický růst v Evropě. EU je pro nás jako pro ČR životní nutnost, jen bilaterální vztahy by pro nás byly nevýhodné,“ uvedl Zaorálek. Nyní prý hrozí, že by se ČR nemusela účastnit rozhodování o zásadních otázkách EU.

Ohradil se Kalousek, Niedermayer i Telička

Proti výrokům ministra zahraničí se vymezila TOP 09. „Omezení volného pohybu osob by poškodilo společný vnitřní trh EU a zájmy střední třídy v ČR. Rozhodně nesouhlasím!“ reagoval předseda Miroslav Kalousek.

Europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer připomněl, že z volného pohybu osob těží i Česko. „Řada našich lidí pracuje v zahraničí, protože například dostali nabídku na atraktivnější práci, než jaká je právě teď u nás. Na druhou stranu k nám přichází lidé z jiných unijních zemí, pro které jsou třeba mzdy, které se nezdají našim občanům atraktivní, lákavé. A to vše pomáhá efektivitě ekonomiky a růstu bohatství nás všech.“

„Kdyby pan ministr trochu více uvažoval nad důsledky svého postoje, jistě by došel k tomu, že to, co se jemu 'nezdá' na pohybu lidí, se jiným nemusí líbit na pohybu zboží. Třeba na vývozu našich aut či jiných výrobků,“ uvedl Niedermayer. Zaorálkovo vyjádření dal do souvislosti s tím, že se v říjnu budou konat volby.

„Je to dezintegrační krok, který bychom učinili. A ten nezůstane osamocený. To je pro mě překvapivé, že sociálnědemokratický ministr ČR – která má nějaké zájmy a volný pohyb pracovníků mezi ně patří – mluví jazykem, kterým mluví ti nejortodoxnější zastánci brexitu mezi britskými konzervativci,“ reagoval místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (nestr. za ANO).

„Podkopávat to, co představuje základ EU, výhody pro Českou republiku a pro Unii jako celek, to mi přijde výrazně za hranicí. Navíc je to založeno na velmi nešťastné a povrchní analýze ministra Zaorálka, který de facto říká to, co říkají ‚brexitiéři' – důvodem pro to rozhodnutí je, že volný pohyb pracovníků zašel příliš daleko. To je velmi zploštělé a nepřesné,“ míní Telička.

„V ČR podniky nemohou sehnat zaměstnance, ale ČSSD chce omezit volný pohyb pracovníků po EU. Je před volbami, že?“ prohlásil europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). „Absolutní nesouhlas. Volný pohyb osob UVNITŘ Unie je jedním ze základních pilířů EU. Omezení by ČR výrazně poškodilo,“ přidal se Jiří Pospíšil (za TOP 09/STAN).

A do Zaorálka se opřeli i jeho kolegové z vlády. Například ministr spravedlnosti Robert Pelikán na Twitteru napsal, že ministrovo upřesnění je ještě horší než původní výroky uvedené v novinách. „Ne, volný pohyb osob opravdu není o tom, kam můžu jet na lyže,“ uvedl Pelikán.

Zaorálek: Proti titulku se důrazně ohrazuji

Zaorálek však pro agenturu ČTK uvedl, že Hospodířské noviny ve smé titulku jeho výrok zkreslily. „Důrazně se ohrazuji proti titulku Omezme volný pohyb v unii. Je naprosto zavádějící. Nikdy jsem neřekl, že bychom měli obnovovat hranice. Šlo o tvrzení týkající se pracovních sil, ne běžného pohybu občanů,“ uvedl Zaorálek.

„Ministr v rozhovoru skutečně neřekl větu Omezme volný pohyb v unii, ale hovořil o omezení volného pohybu pracovních sil. Volný pohyb občanů členských zemí EU v redakci Hospodářských novin chápeme tak, že je složen z volného cestování přes hranice a volného pohybu za prací. Omezení či regulaci volného pohybu za prací jsme chápali jako částečné omezení volného pohybu občanů EU a použili titulek, který vyšel dnes na titulní straně HN,“ sdělil šéfredaktor Hospodářských novin Martin Jašminský.

„Pokud to v někom vyvolalo dojem, že by se měly obnovit hraniční kontroly, tak se za to ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi i čtenářům omlouváme,“ uvedl Jašminský.