Roithová: Miloš Zeman se bohužel nestal prezidentem všech

Zuzana Roithová v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

V roce 2013 prohrála v prezidentské volbě v prvním kole, nyní v pořadu Interview ČT24 hodnotila dosavadní éru tehdejšího vítěze, současného prezidenta Miloše Zemana. Zuzana Roithová, bývalá europoslankyně, bývalá kandidátka na prezidentku a současná místopředsedkyně KDU-ČSL. Zpovídala ji Světlana Witowská.

Miloš Zeman je ve funkci čtyři roky. Jaké byly z vašeho pohledu?

Bylo to pro mnohé překvapení, protože si ani nedovedli představit, že bude tak výrazným způsobem zasahovat do politické kultury v naší zemi. Že bude tak výrazným způsobem zasahovat do zahraniční politiky, to znamená měnit orientaci, nebo alespoň mediálně, jak to lidé vnímají, orientaci České republiky. KDU-ČSL má tady odjakživa odlišný postoj v zahraniční politice, ať už jde o vztah k Rusku, Ukrajině, k Číně.

Také nám vadí vystupování vedle extremistů na veřejných prostranstvích. Pokud jde o mě osobně, tak já se nemůžu smířit s těmi vulgaritami.

Zuzana Roithová
Zdroj: ČT24

Jaký dopad, pokud nějaký, mělo působení Miloše Zemana na českou společnost?

V každém případě se bohužel nestal prezidentem všech. Bohužel rozděluje společnost, a ta je rozdělena na velké příznivce a pak na lidi, kteří si velice přejí zásadní změnu.

Podle posledního zjištění Centra pro výzkum veřejného mínění z letošního ledna důvěřuje prezidentovi více než polovina lidí. Když to porovnáme s důvěrou k ostatním ústavním institucím, tak prezident je na tom pořád nejlépe. Čím myslíte, že to je?

Každý prezident v České republice měl vysokou důvěru. Souvisí to s určitou tradicí úcty k nejvyšší autoritě. Nechci říct od Rakouska-Uherska, ale rozhodně od prvorepublikového prvního prezidenta přes Václava Havla a podobně.

Vemte si případ velice nízké důvěryhodnosti Václava Klause po Sarajevu. Ta se změnila náhle ve vysoké preference, když se stal prezidentem. Takže je to ta funkce prezidenta, kterou lidi berou mnohem vážněji než cokoliv jiného.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dovolila bych si ale reagovat na jednu podstatnou věc. Prezident není premiér, prezident není představitel jednoho politického proudu v zemi, který vyhrál volby. A proto není možné, aby rozděloval společnost díky svým politickým názorům. On by měl naopak hledat cesty ke kompromisům.

Ale to jsou samozřejmě vedlejší povinnosti prezidenta. Tou hlavní povinností je určitě nevytvářet v zemi pocit, že je možné říkat nepravdy, že je přípustné se za chyby, kterých se může každý politik dopustit, neomluvit, nedělat korekce a mluvit takovým jazykem, kterým si nepřejeme, aby jím mluvily naše děti ve školách.

Co byste případnému vyzyvateli Miloše Zemana, pokud se opravdu rozhodne kandidovat (pořad se natáčel ve čtvrtek před 19. hodinou, pozn. red.), poradila? Protože vy ten souboj máte zažitý, vy jste ho zažila na vlastní kůži…

Hodně energie, hodně nervů a hodně štěstí.

V další části Interview ČT24 Zuzana Roithová hovořila například o tom, že KDU-ČSL nepostaví vlastního prezidentského kandidáta a v květnu se poradí o tom, jakého „vnějšího“ kandidáta podpoří. Mluvila také o úvahách Jiřího Čunka kandidovat na funkci předsedy strany či o dopadech brexitu na Evropskou unii.

V pořadu vystoupil i bývalý ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek (SPO), který se vyjadřoval například ke stylu politiky Miloše Zemana i o svých kontaktech s prezidentem v době, kdy byl ještě v roli ministra.

Celý rozhovor se Zuzanou Roithovou si lze přehrát na přiloženém videu.