Poslanec Holeček opouští ODS, mandátu se vzdávat nebude

Poslanec Radim Holeček vystoupil z občanské demokracie. Ve sněmovně byl jejím jediným zástupcem zvoleným za Ústecký kraj a k odchodu ho motivovaly právě spory uvnitř krajské stranické organizace. Poslanecký mandát si do voleb, které Česko čekají na podzim, ponechá. Zůstane i členem klubu.

Členem občanských demokratů se stal Holeček v roce 2005, čili v době, kdy strana vedená Mirkem Topolánkem tvořila opozici sociální demokracii Jiřího Paroubka. Stranickou kandidátku vedl v podzimních sněmovních volbách v roce 2013 a v době nízké podpory, kterou strana měla kvůli Nečasově aféře, se jako jediný dostal za Ústecko do sněmovny. 

Předseda ústecké ODS: Kočkovali jsme se

Za jeho odchodem z ODS nyní stojí spor o to, zda kandidátku letos na podzim povede znovu. Dlouhodobé spory uvnitř ústecké ODS podle něj vyvrcholily minulý týden na oblastním sněmu, který rozhodoval o nominacích pro podzimní volby. Současný poslanec ani jiný z jeho kolegů z místního sdružení neuspěli. 

„Byl jsem připraven ODS znovu pomoci získat hlasy voličů v našem strukturálně složitém regionu. Je ale zřejmé, že o moji pomoc již spolustraníci nestojí. Přestože animozitám některých mých stranických kolegů, zejména pak těch, kteří jsou nyní ve vedení oblasti, nerozumím, jsem přesvědčen, že svým odchodem mohu pomoci vytvořit prostor pro obnovení komunikace a spolupráce mezi znesvářenými tábory v ústecké ODS,“ řekl.

Předseda ústecké ODS Libor Turek řekl, že oblastní sněm strany dal přednost v nominaci na kandidátku pro sněmovní volby podnikateli Jiřímu Drbalovi. Holečkova podpora byla menší. „Pokud si správně pamatuju, tak poslance Holečka podpořilo asi 10 delegátů, pana Drbala 45,“ prohlásil s tím, že spory uvnitř ODS podle něj nebyly nikterak výrazné. „Neříkám, že jsme byli úplní kamarádi, ale spory byly normální. To vždycky tak je, že se lidé kočkují.“

Holeček: Mandát dokončím

Holeček patřil ke kritikům poměrů v ústecké ODS. Vadilo mu například, že zastupitelka ODS navrhla a sama hlasovala pro zvolení komunisty do čela ústeckého obvodu Střekov. Kritizoval také hromadné přechody členů strany mezi jednotlivými místními sdruženími krátce před sněmem.

Mandát poslance si hodlá ponechat. „Podpora voličů i počet preferenčních hlasů, které jsem získal ve složité situaci na podzim 2013, mě zavazují i bez stranické příslušnosti dále hájit zájmy občanů Ústeckého kraje a mandát dokončit,“ doplnil Holeček. Zůstává i členem poslaneckého klubu ODS.