ODS slibuje antibyrokratickou revoluci. Před volbami cílí na malé a střední podnikatele

ODS k volební kampani (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté se v kampani před sněmovními volbami soustředí na čtyři oblasti: ekonomiku, vzdělávání, boj s byrokracií a zajištění bezpečnosti. Největší zřetel budou klást na malé a střední podnikatele, na které podle nich nejvíc dopadá státní regulace. Strana proto chystá „antibyrokratickou revoluci“. Kompletní program představí na dubnové programové konferenci.

„Cílem našeho snažení je nejen zjednodušit podmínky pro podnikání, ale vůbec život obyvatel v této zemi. Proto také mluvíme o boji s byrokracií, o omezení byrokracie,“ uvedl předseda strany Petr Fiala. ODS chce proto „skutečnou změnu a rozloučení se s byrokratickým dědictvím, které se táhne od Rakouska-Uherska,“ dodal.

Antibyrokratická revoluce souvisí podle ODS se silnou ekonomikou, což je pro ni další prioritní oblast. „Máme jeden z nejkomplikovanějších daňových systémů na světě. To chceme zjednodušit. A chceme zjednodušit život a práci našim podnikatelům, protože jim chceme garantovat stabilitu,“ doplnila první místopředsedkyně Alexandra Udženija. ODS chce také zjednodušit komunikaci s úřady. „Musí probíhat elektronicky,“ dodala Udženija.

Fiala už dříve uvedl, že strana neplánuje nic měnit na slibu, že by ve vládě zrušila elektronickou evidenci tržeb, které vyčítá, že ohrožuje živnostníky a drobné podnikatele.

Konkurenceschopnost a bezpečí

Strana chce zlepšit uplatnění studentů na trhu práce a investice do vědy či výzkumu, což podle ní povede ke konkurenceschopnosti republiky. Důležitá je pro ni i silná a dobře vyzbrojená armáda. ODS nepodporuje znovuzavedení povinné vojenské služby, jednu z hlavních cest místo toho vidí v aktivních zálohách.

K hlavním cílům strany patří podle předsedy Fialy „zastavit a vyměnit levicově-populistickou vládu, nabídnout kvalitní program pro aktivní a pracovité lidi a vrátit politice její smysl.“

Strana podle svého vedení na tvorbě programu pracuje s podněty nezávislých odborníků i veřejnosti. Občanští demokraté příští týden zahájí cesty do všech krajů, plánují tam setkání s veřejností i diskuzní stoly s odborníky. Výsledkem bude program, který zveřejní na konferenci 22. dubna.

Pokud jde o náklady na kampaň, rozpočet je teď podle Fialy naplánovaný na zhruba 80 milionů korun. Strana ale předpokládá, že ve výsledku vyčerpá devadesátimilionový limit, který stanoví zákon. Jak ODS ve volbách dopadne, Fiala odhadovat nechtěl.

Podle volebního modelu agentury STEM z konce ledna by ODS získala v podzimních volbách 9,8 procenta hlasů. Model CVVM ze stejného období přisoudil straně 8,5 procenta hlasů.