Přesčasy u policie by nemusely být zdarma, vláda podpořila jejich proplácení

Události ČT: Přesčasy zdarma policistů a hasičů berou za své (zdroj: ČT24)

Vláda podpořila návrh ministerstva vnitra na zrušení povinných neplacených přesčasů pro policisty a příslušníky dalších bezpečnostních sborů. Novela zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů zavádí i další novinky. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) však ujistil, že se změna nijak nedotkne výsluh, a očekává, že poslanci změnu rychle schválí.

Neplacené přesčasy by od příštího roku měly hrozit členům bezpečnostních sborů pouze při vyhlášení krizových stavů a jindy ne. Vládou prošla novela zákona, která má odstranit povinnost odpracovat ročně 150 přesčasových hodin bez nároku na odměnu či náhradní volno. Proplácení přesčasů podle podkladů, které ministři dostali, bude stát asi 210 milionů korun ročně. Ministerstvo vnitra ale předpokládá, že si spíše budou policisté za přesčasy vybírat náhradní volno.

Podle ministra Chovance vyplývají změny z praxe po zavedení zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Jde třeba o možnost zrychleného služebního postupu pro středoškolsky vzdělané příslušníky. Ministr by také chtěl zavést náborové příspěvky, které by se měly pohybovat od 30 do 150 tisíc korun.

Drexler: Jsme rádi, že ministr vyslyšel volání policistů o přesčasech (zdroj: ČT24)

Policie ale na druhé straně také dostane možnost propustit nováčka, pokud se ukáže, že nemá potřebné předpoklady. K tomu bude sloužit zkušební doba, kterou zákon zavádí.

Novela se naopak nijak nedotkne výsluh. „Garantuji, že se to výsluh nedotkne, je na to koaliční půdorys. Doufám, že v Poslanecké sněmovně převládne zdravý rozum a tento zákon bude rychle přijat,“ uvedl ministr.

Cílem novely zákona je zlepšení podmínek pro práci u bezpečnostních sborů, měl by se také zvýšit počet zájemců o práci. Jako další z řady opatření ministerstvo vnitra například plánuje zvýšení platů u bezpečnostních sborů o deset procent. Novela se kromě policie týká hasičů, celníků, vězeňské služby, Generální inspekce bezpečnostních sborů a zpravodajských služeb.