Agenti FBI míří do Prahy vyslechnout ruského hackera Nikulina

Události: Rozhodnutí o vydání Nikulina může trvat i rok (zdroj: ČT24)

Do Prahy míří agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Chtějí se zúčastnit únorového výslechu hackera Jevgenije Nikulina, který byl v Česku vloni zadržen. Ruský mladík je podezřelý z krádeže dat z profesní internetové sítě. O jeho vydání už požádaly Washington i Moskva.

Agenti FBI sledovali Nikulina už od loňského roku. Na sociální síti Instagram vystupoval pod přezdívkou i.tak.soidet. Byl aktivní, chlubil se luxusem a na síti ho sledovalo přes 40 tisíc lidí. Je podezřelý, že ukradl data z více než 167 milionů účtů profesní sociální sítě Linkedln.

V říjnu Američané upozornili českou policii, že Nikulin míří přes Polsko do Prahy, kde byl zadržen. Teď se za ním agenti FBI sami chystají. Chtějí být u výslechu. „Nevím, jakým způsobem by tady měli operovat. Policejní složky jiného státu nemají v naší republice žádnou pravomoc,“ soudí advokát ruského hackera Adam Kopecký.

Američané nebudou Nikulina vyslýchat sami. Otázky mu položí prostřednictvím české policie. Zajímají se o jeho možné komplice a kontakty a také o to, komu z České republiky telefonoval.

Zadržení Jevgenije Nikulina (zdroj: Policie ČR)

Rusko: USA provádí hon na naše občany

Situaci komplikuje fakt, že o Nikulinovo vydání požádalo i Rusko, které aktivitu USA kritizuje. „Jednoznačně se ukázalo, že orgány Spojených států skutečně provádějí hon na ruské občany po celém světě,“ tvrdí mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Souboj velmocí nakonec může rozhodnout až český ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který má ve vydávání lidí do ciziny poslední slovo. „Určitě není příliš obvyklé, aby o jednoho člověka žádaly dva státy najednou,“ okomentovala situaci mluvčí resortu spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Ještě před Pelikánem ale bude o vydání Nikulina rozhodovat pražský městský soud, kterému chce kauzu v nejbližší době předat státní zástupce. „V tuhle chvíli podle našich informací dělá státní zástupce předběžné šetření, zda je vydání přípustné,“ uvedla Schejbalová.

Pražské městské státní zastupitelství předpokládá, že oficiální návrh na vydání zadrženého podá na konci ledna. „O veřejném zasedání rozhodneme obratem, to znamená, že veřejné zasedání proběhne v řádu týdnů,“ informovala mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Rozhodování o vydání se před českým soudem může protáhnout až na rok.