Dražba menší Krejčířovy vily v Černošicích bude v únoru, advokáti neuspěli se stížností

Menší černošická vila podnikatele Radovana Krejčíře může jít znovu do dražby – plánovaná je na 7. února. Odvolací soud totiž nevyhověl žádosti o odložení exekuce, kterou loni podali Krejčířovi právníci. Svým rozhodnutím tak potvrdil předchozí verdikt okresního soudu. První dražba se konala již loni v červenci, vyvolávací cena přesáhla 17 milionů korun, žádný zájemce se ale nepřihlásil. Nyní bude dům nabízen za bezmála 13 milionů korun.

Informace ČT zjistila ze soudní databáze a potvrdil je i mluvčí Okresního soudu Praha-západ Adam Drobný. „Na základě rozhodnutí krajského soudu může být nařízena dražba nemovitosti. Původně okresní soud nařídil exekuci na majetek 14. února 2012,“ upřesnil Drobný.

Takzvaná menší Krejčířova vila se nachází v Černošicích v Karlštejnské ulici. Zastavěná plocha tvoří 252 metrů čtverečních. Vila byla postavena ve 30. letech 20. století. Podle znaleckého posudku byla postavena jako rodinné sídlo. Soudní odhadce stanovil cenu dvoupatrového domu na 25,8 milionů korun, první vyvolávací cena byla dvoutřetinová.

Vyvolávací cena bude 12,9 milionů korun

První dražba se konala loni 25. července, ale nepřihlásil se žádný zájemce. Výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín tehdy ČTK řekl, že spekulanti čekají na nižší vyvolávací cenu ve druhém kole dražby. Mluvčí Exekutorské komory Petr Vorlíček v úterý uvedl, že vyvolávací cena je na polovině odhadní ceny – nabízet se tedy bude za 12,9 milionů korun. Podle Vorlíčka se zatím nepřihlásili žádní zájemci.

Krejčíř v roce 2005 uprchl z Česka při domovní prohlídce jeho takzvané větší vily. Od roku 2007 žije v Jihoafrické republice, od listopadu 2013 je ve vazbě. V JAR čelí řadě obvinění, k verdiktu zatím dospěl pouze jeden jeho případ, ve kterém byl odsouzen k 35 letům vězení za únos a mučení.

V Česku byl Krejčíř mezitím odsouzen k 15 rokům vězení za více než půlmiliardový daňový únik, snahu o vytunelování státního podniku Čepro, přípravu vraždy celníka a další delikty.