V Jablonci nad Nisou už sněhovou kalamitu vyhlásili, Liberec ji zvažuje

V Jablonci nad Nisou vyhlásili v pondělí dopoledne kvůli sněhu kalamitní stav. Za víkend tam napadlo přes půl metru sněhu a nedaří se dodržovat lhůty pro odklízení. Podle předpovědi bude navíc dál sněžit. Proto vyhlášení kalamity zvažuje i sousední Liberec, rozhodne se během úterý. Kvůli silnému sněžení se pro kamiony odpoledne uzavřela silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dále do Polska. Ve 22:00 ale omezení skončilo.

LIBERECKÉM KRAJI je kvůli sněžení pro kamiony stále zavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dále do Polska. Původně se měla otevřít v pondělí ráno, silničáři ale uzavírku prodloužili až do 22. hodiny. V kraji napadlo do rána místy až 20 centimetrů sněhu. Pozor by si měli dát hlavně řidiči kamionů na silnici 13 na Frýdlant, kde se v Albrechtickém kopci tvoří sněhové jazyky.

Liberec na začátku týdne zvažuje vyhlášení kalamitního stavu, rozhodnutí padne v úterý. Od pátku totiž připadlo ve stotisícovém městě v průměru 40 centimetrů sněhu. Problémy jsou zejména s udržením chodníků ve schůdném stavu. Pociťovat je ale začínají také řidiči, neboť se kvůli hromadám sněhu komplikuje údržba křižovatek, a řidiči tak mají špatný rozhled.  

V Jablonci už kvůli sněhu kalamitu vyhlásili. Za víkend napadlo přes půl metru sněhu a silničáři ho nestíhají odklízet. Technické služby proto do úklidu nasadily i lopatkový nakladač sovětské výroby, takzvané Stalinovy ruce. Stejný stroj pomáhá i ve Vrchlabí. Hlavní ulice v Jablonci jsou sjízdné, lemují je ale vysoké sněhové mantinely a do některých míst se ještě technika nedostala. „Pravidelný úterní termín svozu tříděného odpadu bude z tohoto důvodu posunut dle aktuální situace,“ upozornila mluvčí radnice Markéta Hozová.

 Ve městě jsou kvůli kalamitě také vypnuté parkovací automaty a parkování je tak zdarma. V Jablonci od začátku letošní zimy napadlo 160 centimetrů sněhu, za celou loňskou zimu to bylo jen 125 centimetrů. Rekordní byla v podhorském městě zima 2009/2010, kdy nasněžilo od listopadu do dubna 340 centimetrů. 

V Harrachově zničily rampouchy část střechy sklárny. Na opravu zřejmě nebude stačit milion korun. Podle majitele společnosti Františka Novosada dělají problém teploty kolem nuly, při kterých sníh ze střech pomalu odtává a vytváří i více než dvoumetrové rampouchy. Ty prorazily plochou střechu v zadní částí areálu, výroba ale pokračuje, sklárna zůstává otevřena i turistům.  

Sněhové přeháňky komplikují i úklid cest v ÚSTECKÉM KRAJI. Zavřená je kvůli tomu silnice z Nakléřova do Petrovic a trasa z Krásného Lesa do Adolfova, kterou využívají běžkaři. 

V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI je až do odvolání pro kamiony a nákladní vozy s přívěsem uzavřena i silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních dopravních tahů na Slovensko. Silničáři zde kvůli blízkosti nádrže s pitnou vodou nemohou používat sůl, a tak je na silnici v kopcích ujetá vrstva sněhu krytá štěrkovým posypem.

Na většině území Moravy se navíc mohou v úterý a ve středu tvořit od středních poloh sněhové jazyky. Severovýchodní vítr může foukat rychlostí v nárazech až 55 kilometrů v hodině. Ve své výstraze to v pondělí uvedli meteorologové.

Svitavy
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Dana Jasanová

Ráno sněžilo i na mnoha místech STŘEDOČESKÉHO KRAJE, kde pak na některých silnicích zůstávala neošetřená vrstva sněhu. Dálnice D6 a D8 byly podle silničářů sjízdné pouze se zvýšenou opatrností stejně jako silnice prvních tříd na Kladensku a Rakovnicku a všechny krajské silnice nižších tříd. Večer byly silnice a dálnice na řadě míst mokré nebo se zbytky sněhu po chemickém ošetření a místy opět sněžilo.

Do hor přibalte lopatu a sněhové řetězy

Také v dalších krajích by měli být řidiči opatrní. Na hlavních tazích a větších komunikacích je po solení sníh většinou rozbředlý. Na horách a silnicích nižších tříd jsou ale vozovky pokryté uježděnou vrstvou sněhu. Na horách navíc silnice lemují vysoké sněhové mantinely, které vozovky zužují a ztěžují výhled. Do hor proto silničáři doporučují přibalit lopatu a sněhové řetězy. Tato výbava se ale může hodit i ve městech, kde už často není sníh kam odhrnovat.

Předpověď počasí pro nejbližší dny
Zdroj: ČT24

Do Česka tento týden opět přijdou mrazy. Od severu stále proudí studený vzduch a teploty se tak budou celý týden pohybovat pod nulou. Nejvíc mrznout bude zřejmě ve čtvrtek. Meteorologové odpoledne čekají teploty jen kolem -7 stupňů Celsia. Už ve středu ráno ale můžou spadnout až na -18. 

Od úterý bude sněžení i mraků ubývat. Teplejší vzduch začne do Česka pronikat o víkendu. Teploty budou ale stále lehce pod nulou. 

Vydáno pod