Noční teploty se napříč republikou lišily o 20 stupňů. Silný mráz čeká hlavně Moravu

Zatímco na Žatecku lidé zažili noční teploty kolem nuly, druhý konec republiky čelil třeskutým mrazům přes 20 stupňů pod nulou. Za málo vídaný rozdíl teplot může podle meteorologů jasná obloha na východě a naopak nízké mraky na západě země. Silný mráz znovu hrozí v noci z úterý na středu – nejchladněji bude na Moravě, až minus 18 stupňů Celsia.

Nad většinou Česka se v úterý odpoledne nízké mraky rozpouštěly a teplota začala klesat, takže rozdíl mezi ranními teplotami ve středu a ve čtvrtek může být znovu až dvacet stupňů.

V noci na středu očekávají meteorologové velmi silné mrazy. Nejchladněji má být v Moravskoslezském kraji, rtuť teploměru by tam mohla místy klesnout pod minus 18 stupňů Celsia. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí do středečních 10 hodin.

Pro kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Vysočinu a Prahu pak platí ve stejném časovém úseku výstraha s nízkým stupněm nebezpečí. 

Týdenní výhled počasí
Zdroj: ČT24

Prudký pád teplot bude pokračovat až do rána: i v Čechách budou ve středu minima pod minus 10 stupni. Ve čtvrtek už bude ráno úplně jiné, v noci se totiž bude netypicky od západu oteplovat.

S tím ovšem souvisí další nebezpečí: v nížinách v Čechách může v noci na čtvrtek začít pršet. A protože je zem promrzlá, může se tvořit ledovka. 

  • O víkendu bylo na některých místech Česka i více než 30 stupňů pod nulou. 
  • Nejnižší teplotu, minus 34,6 stupně Celsia, naměřili v sobotu na Rokytské slati na Šumavě.
  • Silné mrazy už si v Česku od pátku vyžádaly šest lidských životů.

Ruku v ruce s velkými mrazy jde také zhoršené ovzduší. Až trojnásobné překročení hodnot škodlivin hlásí některé měřicí stanice v Olomouckém kraji. Nejhorší situace byla ráno na Přerovsku a v okolí Olomouce a Prostějova. Špatné rozptylové podmínky trvají také v sousedním Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Led zavládl i v jinak nejteplejších oblastech ČR

Díky nízkým teplotám se mohou lidé vydat pěšky i po Novomlýnských nádržích. Procházka je zavede třeba ke kostelu sv. Linharta, jinak dostupného pouze lodí. Povodí Moravy ale varuje, že tloušťka ledu není dostatečná a pohyb po ledu je nebezpečný. Tloušťka ledu kolem deseti centimetrů.

Střední z novomlýnských nádrží je navíc známá vývěry vody, takže někde může být i pouhý jeden centimetr ledu. „Pod chodci by se proto mohl led probořit. Navíc se kostel nachází v přírodní rezervaci, kam je vstup zakázán,“ uvedl.

Kostel ze 13. století je jedinou stavbou, která se dochovala po obci Mušov. V 70. letech minulého století byly tamní domy při budování Nových Mlýnů strženy a prostor zaplaven. Zbyl jen ostrov s kostelem, na který je vstup zakázán.