Čeští chirurgové v Iráku zachraňují raněné z bitvy o Mosul

UDÁLOSTI: Čeští vojenští chirurgové v Iráku operovali zatím pět příslušníků tamní armády a milicí (zdroj: ČT24)

Průstřely a poranění po explozích se staly denním chlebem pro tým chirurgů české armády, který působí v polní nemocnici v Iráku a stará se o zraněné z bitvy o Mosul. Podle armádních špiček jsou lékaři úspěšní. Respekt si získali hned první operací, kdy zachránili život místnímu kmenovému válečníkovi, který šlápl na výbušné zařízení.

Zatímco v Mosulu zuří již téměř čtvrt roku bitva proti bojovníkům organizace Islámský stát, asi dvě stě kilometrů jižně od města na utajeném místě naplno pracují lékaři. V americké polní nemocnici působí i tým chirurgů české armády. Zatím operoval pět příslušníků irácké armády a milicí a ošetřoval další s méně vážnými zraněními.

Úkol českých lékařů je prostý. „Zastabilizovat, nejčastěji odoperovat, potom krátká intenzivní péče a odsunout pryč. Naše zařízení nemá žádnou lůžkovou kapacitu , jsme určeni jenom pro život zachraňující chirurgii,“ popsal velitel českého polního chirurgického týmu v Iráku.

Již prvním svým zásahem získali čeští vojenští lékaři podle armádních špiček vděk místních. Zachránili život místnímu kmenovému válečníkovi, který šlápl na výbušné zařízení.

„Byl v ohrožení života a v kritickém stavu ho zachránili, stabilizovali. U místních se velice dobře zapsali,“ podotkl ředitel Společného operačního centra ministerstva obrany Petr Mikulenka.

Velitel polního chirurgického týmu má již bohaté zkušenosti ze zahraničních misí. Byl již na šesti, vždy však v Afghánistánu. Zkušenost z Iráku je jiná. Zatímco v Kábulu většinou chirurgové operovali vojáky poraněné při výbuchu, v Mosulu byl jen jeden takto zraněný. „Všechno ostatní jsou vyloženě průstřely,“ uvedl velitel.

I 200 kilometrů od fronty musí chirurgové důsledně dbát na svoji vlastní bezpečnost. Pro všechny proto platí  striktní zákaz opustit chráněný prostor vojenské základny. „Příslušníci Daeš se mohou objevit a zasáhnout kdekoli,“ zdůraznil velitel týmu. 

Lékařský tým bude v Iráku do poloviny letošního roku. Pak ho vystřídá další česká jednotka. Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře by to „mohli být ženisté nebo nějaký logistický prvek, případně zástupci chemického vojska“. Armáda počítá s tím, že v Iráku bude působit nejméně do konce roku 2018.

Kromě Iráku má česká armáda stále své kontingenty i v dalších krizových oblastech, české uniformy jsou stále vidět na Sinaji, v Afghánistánu nebo Mali.