Lékaři dávali bývalému vojákovi pár měsíců života. Boj s rakovinou nakonec vyhrál

V srpnu se stal Stanislav Vajda tváří Srdcerváčů (zdroj: ČT24)

V létě těžce nemocný člověk na konci života, v prosinci zdravý muž. Důležitost vůle a dobré psychiky v boji se zákeřnými chorobami demonstrují lékaři na příběhu bývalého vojáka Stanislava Vajdy. Otci tří dětí lékaři diagnostikovali rakovinu a kvůli neúspěšné léčbě mu dávali jen pár měsíců života. Výsledky ale ukázaly, že jeho tělo se všech nádorů zbavilo.

V srpnu se stal devětadvacetiletý Stanislav Vajda tváří kampaně Srdcerváči, která pomáhá lidem se zdravotním znevýhodněním. Lékaři mu v té době nedávali žádné naděje. Postupně bojoval s nádory v hlavě, uzlinách i v plicích. Na jeho poslední diagnózu navíc léčba přestala zabírat, a tak ji lékaři ukončili.

„Život je krátký a někdo ho máme kratší, než se zdá. Tak je s ním potřeba naložit podle svého,“ řekl Vajda v srpnu. Zbytek života se rozhodl plně věnovat své manželce a třem dětem. Jeho jediným přáním bylo prožít s nimi ještě letošní Vánoce.

Na podzim ale přišla od lékařů nečekaně dobrá zpráva. „Doktorka udělala CT a do druhého dne mi volala, že to zmizelo. Žena z toho byla nadšená, brala to jako vánoční dárek. A kamarádi si mysleli, že si z nich ze začátku dělám srandu,“ popisuje nyní situaci Vajda.

Chtěl by pomáhat dalším, kteří to potřebují. Nejraději by se vrátil do armády. Pokud to už nepůjde, chce si udělat sanitářský kurz a pracovat v nemocnici.

V boji s nádory Vajdovi zřejmě pomohla léčba i psychika

V České republice každý rok onemocní rakovinou osmdesát tisíc lidí. Celkem onkologové sledují půl milionu pacientů. Šance na jejich uzdravení se stále zvyšují.

Podle předsedkyně onkologické společnosti Jany Prausové existují případy, kdy nádor zmizí spontánně bez terapie. U Stanislava Vajdy se ale nejspíš jednalo o následek léčby. „Vypadá to ještě na pokračování efektu léčby, kterou měl nasazenou. To vídáme. Doba, kdy je nemoc v klidu a neozve se, může trvat řádově měsíce i roky,“ vysvětlila Prausová.

Podle lékařů mohl svou roli sehrát i dobrý psychický stav Stanislava Vajdy. „Pokud se pacient staví aktivně ke zvládnutí své choroby, má vždycky daleko větší naději, že se to opravdu stane,“ uvedla Petra Tesařová, lékařka onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.