Kauza Rath: Ústavní soud odmítl stížnost obžalovaného Metrostavu

Společnost Metrostav neuspěla u Ústavního soudu se stížností na postup policie a státních zástupců v souvislosti s vyšetřováním případu okolo někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Česká televize informaci o zamítnutí stížnosti zjistila z databáze Ústavního soudu. Metrostav je společně s dalšími firmami a osobami, včetně Ratha, obviněn v druhé větvi případu od roku 2013.

Policie Metrostav spolu s devíti osobami a dalšími sedmi firmami obvinila v říjnu 2013 a vyšetřování ukončila loni v březnu. Mezi obviněnými je i David Rath nebo manželé Kottovi. Vyšetřování se týkalo i dalších firem. Obžalobu státní zástupce podal letos v červenci. Týká se zejména přijetí úplatků, podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Společnost si opakovaně stěžovala, že trestní stíhání je nezákonné a jsou porušována její ústavní práva. U vrchního ani nejvyššího státních zastupitelství ale s těmito stížnostmi firma dříve neuspěla, a proto se obrátila na Ústavní soud. Napadla postup policie, Vrchního státního zastupitelství v Praze a Nejvyššího státního zastupitelství při vyšetřování.

Ústavní soud: Neopodstatněné

Ve své stížnosti firma upozorňuje například na opožděnost trestního stíhání a selektivní výběr důkazů, nezákonné použití odposlechů či deformaci důkazů. Takové trestní stíhání je podle Metrostavu nezákonné.

Ústavní soud ovšem stížnost nyní odmítl jako zjevně neopodstatněnou. Argumentuje tím, že zasahování do rozhodování orgánů v trestním řízení je nepřípustné. „Tyto námitky Metrostav bude moci relevantně uplatnit v hlavním líčení či u předběžného projednání obžaloby a příslušný soud se jimi bude muset zabývat,“ uvedl předseda ústavního senátu David Uhlíř.