Případ Energie pod kontrolou: Obce ze Zlínska podaly návrh na insolvenci

Události: Obce marně čekají na peníze od společnosti Energie pod kontrolou (zdroj: ČT24)

Desítky obcí z celého Česka marně čekají na peníze od obecně prospěšné společnosti Energie pod kontrolou. Pověřily ji nákupem elektřiny a plynu za výhodnější ceny, místo úspor ale řeší dluhy. Patnáct obcí ze Zlínska už proto poslalo soudu návrh na insolvenci společnosti.

Energie pod kontrolou vesnicím slíbila sdružený nákup elektřiny a plynu a značné úspory. Tři roky bylo vše v pořádku, letos na jaře se ale systém zhroutil. Například Želechovice nad Dřevnicí na Zlínsku pořád nedostaly přeplatek 398 tisíc korun za loňský odběr elektřiny a plynu. „My cítíme, že nás někdo podvedl a proto se obracíme na soud,“ říká starosta obce Michal Špendlík (STAN). 

V problémech je i obec Nedakonice, která marně čeká na 162 tisíc korun. Třeba obyvatelé tamní obecní bytovky dodneška nemají vyúčtování energií za rok 2015. Lidé nevědí, jestli třeba nejsou dlužníky, a obec zase nemůže uzavřít účetnictví.

Společnost Energie pod kontrolou mezitím zmizela. V Hodoníně, kde oficiálně sídlí, už není dostupná ani jedna ze dvou kanceláří, a totéž platí i o telefonu. Vzhledem k tomu, že šlo o obecně prospěšnou společnost, měla pomáhat, ne vydělávat. Garancí měla být dozorčí rada složená ze starostů. Pět z nich ale teď čelí žalobě za nečinnost a porušení povinností.

Všechny vesnice už samy za sebe uzavřely nové smlouvy na energie s novými dodavateli. Bude je to stát sice víc, ale snad už bez rizika další ztráty. 

Lukrativní byznys bez výběrového řízení

Energie pod kontrolou si postavila na dodávkách energií a pouličního osvětlení velmi lukrativní byznys z veřejných peněz. Od měst a obcí získávala bez výběrového řízení zakázky, které šly do stovek milionů korun. Cíleně oslovovala menší obce s nabídkou dodávek elektřiny a plynu i výměny starých pouličních lamp za nová svítidla s technologií LED.

Bližší prozkoumání řady smluv přitom ukázalo, že neuváděly, jaký konkrétní produkt obce za své peníze měly dostat. Závazek byl totiž formulován velmi obecně. „Ten, kdo si koupí tuto službu, tak přesně neví, co dostane. Je tam spousta možností, jak postupovat, a je to zcela jednoznačně ve prospěch dodavatele,“ uvedl k tomu dříve šéf Asociace poskytovatelů energetických služeb Ivo Slavotínek.

Společnost teď vyšetřuje policie, pokuty ale dopadly i na města. Energie pod kontrolou tvrdila starostům, že zakázky s ní mohou uzavřít bez výběrového řízení. Podle ní se na to měla vztahovat výjimka ze zákona o veřejných zakázkách, která normálně platí pro velké energetické společnosti. 

Přesvědčování bylo úspěšné navzdory upozornění například ze strany Svazu měst a obcí, že radnicím při uzavření takových smluv hrozí nemalé sankce. Pokuty od antimonopolního úřadu dostaly například obce Velemín nebo Moravský Krumlov. 

Nabídkou Energie pod kontrolou se nechaly zlákat stovky obcí, jejichž starostové teď neřeší jen dosud nevrácené přeplatky. Mnohdy budou nové osvětlení splácet patnáct až dvacet let, ale navzdory smlouvě se o něj budou muset postarat sami.