Kontrolní úřad kritizoval bezkoncepčnost armády

Příliš zdlouhavou přípravu koncepce české armády kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. Míní, že kvůli tomu nakoupilo vojsko v posledních pěti letech málo techniky, přispěl k tomu ale i nedostatek peněz. Podle NKÚ to není jediný problém. Armáda také není schopna dokončit svoji reorganizaci a přeměnu. Ministerstvo obrany uvedlo, že na zrychlení a zjednodušení armádních akvizic pracuje.

Nejvyšší kontrolní úřad kontroloval hospodaření armády v posledních pěti letech, zajímalo ho sedmnáct projektů za 3,3 miliardy korun. Kontroloři konstatovali, že když se armádě podařilo některou akvizici dokončit, většinou se díky tomu zvýšila její akceschopnost. Problém však vidí NKÚ v tom, že se nákupy často dokončit nedaří.

Kontrolní úřad poukázal na to, že až loni vznikl dokument, který by uceleně řešil budoucí schopnosti české armády. „V době ukončení kontroly stále chyběla například aktualizace obranné strategie i koncepce, která by komplexně řešila oblast vyzbrojování,“ upozornila mluvčí NKÚ Olga Málková. Dodala, že se ani nedaří plnit cíle bílé knihy obrany z roku 2011.

Kontrolované projekty patří do pěti programů armádních nákupů a v nich všech jsou problémy s výběrem dodavatelů i čerpáním peněz. „U jednoho z programů, který běží od roku 2013 do roku 2017, se z plánovaného rozpočtu přes 2,3 miliardy na konci roku 2015 vyčerpalo jen 29 procent,“ uvedli kontroloři.

Podle mluvčího ministerstva obrany se ale situace mění. Základní armádní koncepce již existuje a další potřebné dokumenty budou následovat. „Do konce roku by měla vláda projednat také strategii vyzbrojování a podpory rozvoje obranného průmyslu České republiky,“ slíbil mluvčí Petr Medek.

Nejde však jenom o dokumenty. Podle kontrolního úřadu brzdí armádu také nedostatečný rozpočet na obranu a změny jeho struktury, kdy se peníze přesouvaly více na stranu mandatorních výdajů než na investice do obnovy a modernizace. Česko přitom zdaleka neplní závazky, které má vůči NATO. „Mezi lety 2005 až 2015 klesly výdaje z požadovaných dvou procent hrubého domácího produktu na necelé jedno procento,“ upozornil NKÚ. Podíl peněz na obranu je podle něj nedostatečný i ve srovnání s průměrem dalších evropských zemí, které jsou členy Severoatlantické aliance.

Jak ale zdůraznil Petr Medek, v současnosti peněz na obranu přibývá. „Oproti loňskému roku vzrostl o deset procent, což představuje jeden z největších nárůstů na obranu ze všech členských zemí NATO,“ řekl.

Podle ministerstva bylo ke stabilizaci armády klíčové nejprve stabilizovat ministerstvo obrany. Na něm sice již bezmála tři roky sedí ministr Martin Stropnický (ANO), ale předtím se na úřadu střídali ministři velmi rychle – mezi lety 2009 a 2014 jich bylo pět včetně Petra Nečase, který ministerstvo čtvrt roku řídil z premiérské funkce.