Do Iráku odletěl osmnáctičlenný český polní chirurgický tým

Události: Čeští lékaři v Iráku (zdroj: ČT24)

Do Iráku zamířil český chirurgický tým. Skupina 18 vojenských lékařů a dalších zdravotníků včetně psychologa zamířila do polní nemocnice amerického námořnictva, která je zhruba 70 kilometrů jižně od Mosulu. Chirurgové tam budou léčit irácké a koaliční vojáky zraněné při dobývání města, které je v držení radikálů z takzvaného Islámského státu.

„Náš zdravotnický tým bude působit jižně od Mosulu tak, aby byl v kontaktu s koaličními jednotkami a případně iráckými jednotkami, které jsou zapojeny do bojů,“ uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Bezpečnost zdravotnického týmu je na prvním místě. Nebude vyjíždět mimo polní nemocnici. To je jedno ze základních omezení, které musí naši příslušníci dodržet.
Josef Bečvář
náčelník Generálního štábu Armády ČR

„Očekáváme spoustu střelných poranění, spoustu poranění z výbušných systémů, nášlapných systémů, mnohočetná poranění jak končetin, tak jiných orgánových systémů,“ uvedl ředitel Agentury vojenského zdravotnictví Zoltán Bubeník.

Vyslání 18členného týmu schválil kabinet už v říjnu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky jde o další formu účasti Česka na boji proti terorismu. Působení chirurgů v Iráku vychází z dohod mezi vládami obou zemí.

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář hovoří s vojáky před odletem do Iráku
Zdroj: Ministerstvo obrany/ČTK

Lékaři by tam měli zůstat až do července příštího roku – na místě je pak vystřídá výcviková jednotka. Jaká přesně, se ale zatím neví. Záležet bude na tom, koho si Iráčané vyžádají. Nejvíce se spekuluje o ženistech, logistech nebo vojenské policii.

„Zatím je mandát nasazení polního chirurgického týmu do poloviny příštího roku, teď je zbytečné spekulovat o tom, jestli se mandát prodlouží, nebo ne. Prostě toto je spojenecký požadavek,“ dodal Bubeník.

V Iráku už od léta působí letečtí instruktoři, kteří tamní vojáky učí používat české bitevníky L-159. S pomocí při bojích v Iráku vláda počítá i dál – armáda tam chce zůstat nejmíň do konce roku 2018.