Ludvík chce konec dvou náměstkyň, obě ale chrání služební zákon

Reportáž: Na zdravotncitví by mohly skončit dvě náměstkyně (zdroj: ČT24)

Nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) chce zrušit pozici náměstkyně pro majetek a mezinárodní vztahy Lenky Taie Kolaříkové a náměstkyně pro strategie Lenky Ptáčkové Melicharové. Obě úřednice se brání, že jejich pozice chrání služební zákon prosazený touto vládou mimo jiné za tím účelem, aby směřování úřadů drželo kontinuitu.

Na ministerstvu zdravotnictví v současnosti působí devět náměstků: dva jsou političtí a funkci drží coby nominanti politických stran, dalších sedm náměstků (včetně hlavní hygieničky) jsou náměstky odbornými. Ministr zdravotnictví Ludvík, který resort od spolustraníka Svatopluka Němečka převzal ve středu, ale už v den svého jmenování ohlásil, že by v rámci úspor stál o redukci těchto pozic.

Odchod by se měl týkat náměstkyně pro majetkové a mezinárodní vztahy Lenky Taie Kolaříkové, která z titulu své funkce zodpovídá za tendr na leteckou záchrannou službu a všechny zakázky ministerstva zdravotnictví. Nově jmenovaný ministr jí při přebírání úřadu oznámil, že s ní nepočítá.

„Ohlásil mi, že končím ve své funkci, zítra už nemám přijít na ministerstvo, mám nastoupit okamžitě na funkci náměstkyně Fakultní nemocnice Vinohrady. Dále mi dal pokyn, abych okamžitě vyklidila kancelář,“ uvedla Kolaříková.

Podobná slova ve středu slyšela také Lenka Ptáčková Melicharová, která má na starosti elektronizaci zdravotnictví.

Náměstkyně argumentují služebním zákonem

Obě ženy ale chrání služební zákon, a ministr je svévolně odvolat nemůže. „Je pro mě velkým překvapením, že někteří funkcionáři sociální demokracie toto do dnešního dne nezaznamenali,“ podotýká Kolaříková.

Podle Ptáčkové Melicharové Ludvíkovo snažení popírá princip státní správy, které má služební zákon zajistit stabilitu a kontinuitu. „Vláda ukazuje, jak se dá služební zákon pošlapat a obejít. Myslím, že navržené změny jsou účelové,“ řekla. Státní tajemník ministerstva jí prý ve čtvrtek změny nedokázal zdůvodnit.

Rozhodne vláda

Ministr Ludvík ale tvrdí, že v den jmenování hovořil ještě jako soukromá osoba (ministrem se totiž stal až s novým měsícem) a že během středečních neformálních rozhovorů, které s náměstky měl, mohlo dojít k nedorozumění.

Zároveň ale dodává, že jako šéf resortu počet náměstků opravdu plánuje snížit. „Chci vymetat černé kouty ve zdravotnictví a člověk má začít nejdřív u sebe. Domnívám se, že agendu lze racionalizovat,“ prohlásil.

Státnímu tajemníkovi už prý nastínil svoji představu a požádal ho o prověření této možnosti. „Já nevelím lidem, kteří jsou ve státní službě. Požádal jsem tajemníka o jeho názor, jestli by nešlo strukturu zefektivnit,“ řekl Ludvík.

Konečné slovo o redukci počtu náměstkovských pozic bude mít vláda, už nyní má ale Ludvíkovo snažení podporu opozice. „Bývalý pan ministr měl náměstků opravdu hodně – a práce resortu není stoprocentní,“ soudí poslankyně Soňa Marková (KSČM). „Pokud to (Ludvík) zvládne tak, aby ten zákon neporušil, tak já mu budu celkem fandit,“ dodal někdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Kroky ministr vysvětluje mimo jiné úsporami, podle informací ČTK je ale navržená změna rozpočtově neutrální, protože budou zavedena podobná dvě místa. Navíc úřad by měl za loňský i letošní rok vracet miliony korun, které nevyčerpal na personální náklady.

Na ministerstvu ve čtvrtek skončil také ředitel odboru komunikace Jan Štoll, odchází rovněž mluvčí Ladislav Šticha. Oba nahradí bývalá mluvčí úřadu Štěpánka Čechová, která byla nyní tajemnicí politické náměstkyně Lenky Tesky Arnoštové (ČSSD).

Třiapadesátiletý pražský rodák vystudoval Vysokou školu ekonomickou, pražská práva a má také titul MBA. Kariéru začal ve farmaceutickém průmyslu a až do konce devadesátých let působil v tuzemských i zahraničních společnostech (Chemapol, Apotex) obchodujících s léky.

Od roku 2000 Ludvík řídí největší špitál v republice – Fakultní nemocnici Motol – s bezmála osmimiliardovým ročním rozpočtem (a loni také třímiliardovým ziskem). Před pěti lety pak jako ředitel vzbudil pozornost internetovým videem, kde mluvil o korupci během tendrů a významné pacienty označil za „kulichy“, díky nimž nemocnice prý dostává také peníze. Ministerstvo během následné kontroly veřejných zakázek žádné pochybení nezjistilo a Ludvík záznam označil za účelově sestříhaný.

Politicky se Ludvík angažuje už od roku 1990 a celou dobu v barvách ČSSD. Před dvěma lety vedl pražskou kandidátku strany v komunálních volbách; od prosince 2014 je předsedou pražské organizace strany, je také členem předsednictva strany s poradním hlasem.

Miloslav Ludvík
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš