Sněžení komplikovalo dopravu na Liberecku i na Vysočině

Reportáž: Počasí zkomplikovalo dopravu na Liberecku i na Vysočině (zdroj: ČT24)

Sněžení od rána komplikovalo provoz na silnicích Vysočiny a především Libereckého kraje. Kamiony neprojedou po silnici I. třídy mezi Tanvaldem a hraničním přechodem v Harrachově. Naopak silnice vedoucí přes Frýdlant k hraničnímu přechodu v Habarticích byla po 11:00 znovu otevřena. Kvůli sněhovým závějím nejezdily ani vlaky mezi Libuní a Lomnicí nad Popelkou. Na Vysočině pak nehody na čas zavřely silnici I/38 na Třebíčsku.

Na Liberecku byly obě silnice vedoucí k hraničním přechodům s Polskem zavřené pro kamiony už od středy. Dopoledne ale zkomplikovali provoz řidiči, kteří nerespektovali uzavírku na silnici 13 na Frýdlant: „Albrechtický kopec je zcela neprůjezdný,“ hlásil frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS). Řidiči podle něj objížděli zákazové značky přes Novou Ves a silnici zablokovali. Během dopoledne se pro kamiony uzavřely i další silnice z Mníšku, přes které kamiony uzavírku objížděly.

Po 11:00 ale silničáři otevřeli silnici I/13 i pro nákladní auta, průjezdná už je také druhá cesta do Frýdlantského výběžku přes Oldřichovské sedlo. Cesta na Harrachov ale zřejmě zůstane uzavřená až do pátku. „Stále tam ještě sněží a navíc na noc jsou předpovídány další sněhové srážky, nikdo tam nechce poslat ty kamiony, aby to tam zašpérovaly,“ řekl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Doprava dopoledne stála i na silnici ze Semil do Železného Brodu (zablokovaly ji kamiony v serpentinách) a na některých místech stále komplikuje provoz ledovka. Pozor by si na ni měli dát motoristé hlavně na Semilsku na silnici 283 u Tatobit a na silnici 286 u Bradlecké Lhoty. Hlavní tahy jsou ale většinou jen holé a po chemickém ošetření mokré.

Velké problémy se sjízdností byly v Jablonci nad Nisou, kde od rána napadlo patnáct centimetrů mokrého sněhu. Dopravu komplikovaly váznoucí kamiony, autobusy nabíraly zpoždění a ještě v poledne byl ucpaný příjezd od Prahy i od Liberce. Situace se zlepšila až odpoledne, když sněžení přešlo v déšť. Kvůli sněhu ale musel být odložen i páteční zápas nejvyšší fotbalové soutěže mezi Jabloncem a Hradcem Králové.  

Stadion jabloneckých fotbalistů zasypal sníh
Zdroj: Twitter/@FKJablonec

Na Liberecku začalo sněžit ve středu večer. Velké problémy byly i v krajském Liberci, kde se stalo několik hromadných nehod a autobusy MHD nabíraly až čtyřicetiminutové zpoždění. Už v noci se ale teplota v krajském městě dostala nad nulu a je obleva. 

Sněžení způsobilo problémy také na železnici: ráno se na dvě hodiny zastavily vlaky mezi Lomnicí nad Popelkou a Libuní v Českém ráji. Špatně sjízdné byly i místní silnice, proto nebyla zavedena ani náhradní autobusová doprava. Provoz byl obnoven krátce po 09:00, uvádí web Českých drah. Ostatní železniční tratě v Libereckém kraji jsou sjízdné.

Na Vysočině zablokovaly hlavní tah dvě nehody

Také dopravu na Vysočině ztěžovalo sněžení, silnice byly po celém kraji kluzké. Policie od rána přijala oznámení o šedesáti dopravních nehodách, na Žďársku odpoledne došlo ke smrtelné nehodě. Devětapadesátiletý řidič nákladního auta narazil do stromu mezi obcemi Kuklík a Rokytno, na místě zemřel.

Dopravně byla nejhorší situace na hlavním tahu I/38, který na dvou místech blokovaly nehody a kamiony na něm stály v koloně. První nehoda se stala u Želetavy na Třebíčsku kolem 07:00, šlo o střet dvou kamionů. Další nákladní auto havarovalo na stejné silnici po 08:30 dva kilometry před Želetavou ve směru od Jihlavy. Místa se podařilo částečně zprůjezdnit před polednem.

Kamiony dopoledne uvízly také v kopcích na řadě míst Vysočiny, kupříkladu i u obce Stáj mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou nebo u Obrataně. Policisté od 07:00 zaznamenali 90 volání od řidičů, kteří si stěžovali na špatně sjízdné nebo neošetřené komunikace. Sněhové nebo dešťové přeháňky se na Vysočině mohou vyskytovat i během noci. Teploty opět klesnou k nule.

Na Vsetínsku napadlo až 20 centimetrů sněhu

Pro kamiony zůstává i nadále uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Silnice totiž vede kolem přehrady Šance, která zásobuje kraj pitnou vodou, a tak tam silničáři nesmějí používat chemické látky, jen inertní posyp.

Na Vsetínsku napadlo do čtvrtečního rána deset až 20 centimetrů sněhu. Silnice pokrývá rozbředlý nebo ujetý sníh a jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Řidiči by proto měli být opatrní i při jízdě ve zbylých okresech Zlínského kraje, kde jsou cesty většinou mokré a ošetřené chemicky. Navíc sněžení ztěžuje viditelnost, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.    

V ostatních krajích jsou silnice s opatrností sjízdné. Řidiči by ale měli počítat s tím, že místy na nich může zůstávat rozbředlý sníh, ujetá vrstva sněhu nebo sněhové jazyky. 

Meteorologové varují před silným větrem a sněhovými jazyky

Podle předpovědi ČHMÚ se bude nadále oteplovat a na déšť by se měly srážky změnit i ve vyšších polohách. Sněžení by mělo zůstat v polohách nad 800 metry nad mořem. Meteorologové varují před silným větrem. „Očekáváme čerstvý vítr s nárazy až 70 kilometrů v hodině. Na horách bude vát velmi silný vítr s nárazy kolem 90 km/h, místy s tvorbou sněhových jazyků,“ uvedl v předpovědi Český hydrometeorologický ústav. Až do pátečního poledne také platí výstraha před silným sněžením,a to pro celé Česko.

V souvislosti se silným větrem hrozí i lámání větví, případně vyvracení stromů. Meteorologové upozornili, že by lidé měli zkontrolovat nebo zabezpečit vánoční stromy na venkovních prostranstvích. Při jízdě na hory by řidiči měli sledovat dopravní zpravodajství a používat zimní výbavu. Současně by lidé měli omezit horské túry a nevydávat se zejména na hřebeny.