Obrana podala trestní oznámení. Muž přišel na pietu v uniformě SS

Ministerstvo obrany podalo trestní oznámení kvůli muži, který přišel 11. listopadu na pietu v Rakovníku v nacistické uniformě. Na Twitteru to oznámil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Událost kritizovala média i lidé na sociálních sítích.

Pietní akce se konala v centru Rakovníka u pamětní desky věnované rakovnickým občanům, kteří v době druhé světové války sloužili v britské RAF (Royal Air Force). 

Při projevu předsedy Klubu vojenské historie v Rakovníku Jiřího Svobody stálo u pamětní desky několik mužů v historických uniformách. Jeden byl v uniformě německého vojáka s nacistickými symboly a se symboly nechvalně známých německých speciálních jednotek SS.

Na akci byl přitom podle serveru Lidovky.cz mimo jiné důstojník armády a příslušník policie. „Skutečnost, že má na sobě historickou uniformu, ještě neznamená, že se dopouští zmiňovaných trestných činů,“ uvedl pro Lidovky.cz David Schön z Policejního prezidia.

Případem se nezabývalo ani rakovnické oddělení policie, které podle tamní mluvčí Michaely Richterové nezaznamenalo dosud žádnou stížnost.

Kritiku ale nesklidil jen muž v uniformě. Snesla se i na Svobodu za jeho projev. Podpořil v něm prezidenta Miloše Zemana a odpůrcům vzkázal, že pokud se jim nelíbí jeho zvolení, mohou se odstěhovat nebo oběsit.