Ostraha Havlova letiště může trénovat zásahy na nové laserové střelnici

Policisté a další bezpečnostní složky na pražském letišti Václava Havla mohou používat novou laserovou střelnici. Zařízení dokáže simulovat různé krizové situace. Ostraha se tak může lépe připravit na jejich řešení. Výstavba střelnice vyšla na téměř 12 milionů korun.

Vývojáři laserové střelnice vytvořili přesný model pražského ruzyňského letiště a vymysleli řadu nebezpečných situací, které se mohou stát. Ostraha si tak může vyzkoušet například přepadení nástupního terminálu dvěma ozbrojenými cestujícími nebo teroristou, který měl na těle připevněný pás výbušnin.

Situace se odehrávají na velkém plátně, před kterým stojí policisté na běžné pochůzce. Na útoky musí ihned zareagovat. Po každé akci je následně vyhodnoceno, jak se zásah povedl - zda zemřeli jen útočníci, nebo byli při střelbě zasaženi také pasažéři. Policisté mohou trénovat i střelbu z auta nebo zásahy uvnitř letadla, jehož kopie je v další z místností.

Simulátor střelby z auta
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Podle předsedy představenstva Českého Aeroholdingu Václava Řehoře zlepší střelnice spolupráci různých složek na letišti. Připomněl také, že byly ve venkovních prostorech nainstalovány brány s kamerami, které snímají registrační značky aut a jejich řidiče. Od září také letiště používá zařízení pro detekci stop po výbušninách na oblečení cestujících.

Nová střelnice je součástí opatření, která mají zlepšit bezpečnost největšího tuzemského letiště. Policie do nich investuje přes 100 milionů korun. Podle ekonomického náměstka policejního prezidenta Petra Petříka by policisté měli brzy získat například neprůstřelné vesty a helmy. 

Tréninková kopie vnitřku letadla
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš