Jurečka má dotáhnout zelenou naftu a vinařský zákon. Myslí i na myslivce

Tisková konference Sobotky a Jurečky (zdroj: ČT24)

V rámci svých bilančních schůzek se premiér Bohuslav Sobotka sešel i s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Chce po něm, aby byla do konce ledna vyplacena většina schválených podpor pro zemědělce. Dokončen má být projekt zelené nafty i vinařský zákon. Ten chce Jurečka znovu projednat na koaliční radě. Marian Jurečka byl hostem úterního pořadu Devadesátka, kde odpovídal také na divácké dotazy na chatu.

V uplynulých třech letech se resort zemědělství musel potýkat s výkyvy v cenách masa a mléka, na což podle Sobotky vláda i ministerstvo aktivně a pružně reagovaly. Pochválil opatření k ochraně půdy, podporu živočišné výroby, vznik nových pracovních míst na venkově či úspory ve výdajích na informační technologie.

„Chci ocenit fakt, že ministerstvo zemědělství se dlouhodobě a systematicky věnuje otázce kvality potravin,“ zdůraznil Sobotka. „Součástí toho je snaha podporovat domácí zemědělce a potravináře,“ dodal předseda vlády.

Podle Jurečky je podstatné, že resort nejen dává zemědělcům peníze, ale také jim řekne, co po nich vyžaduje. „Preferujeme citlivé komodity, pěstování ovoce, zeleniny, cukrové řepy, brambor, chmele. Podporujeme ty, kteří vyrábějí mléko, ty, kteří mají masná telata, to znamená činnosti, za kterými jde buďto zachování pracovních míst na venkově a v zemědělství nebo i jejich rozvoj,“ vysvětlil ministr zemědělství.

Pokud se podívám na celkovou bilanci, tak jsem velice rád, že podstatnou část věcí, které jsme měli jako součást programového prohlášení vlády, se resortu zemědělství podařilo splnit. Doufám, že se zvládne boj se všemi byrokratickými problémy včetně jednání s Evropskou komisí a i zbylé plány se podaří rychle dotáhnout do konce.
Bohuslav Sobotka
premiér

Jurečka také začal ministerstvo připravovat na globální změny a s nimi související sucho. „Myslím, že jsme první vláda, která se začala těmto otázkám systematicky věnovat, máme schválené nejen dokumenty, ale i konkrétní projekty,“ řekl Sobotka a zmínil podporu výstavby malých vodních nádrží.

Zelená nafta a nepančované víno

Ministerstvo zemědělství stihlo schválit řadu dotací a podpor za více než 4 miliardy korun. Podle premiéra je Jurečkovým úkolem, aby se podařilo většinu těchto peněz do konce ledna vyplatit. „Věc, která s tím souvisí, je další fáze zelené nafty. Asi víte, že vláda schválila zelenou naftu i pro živočišnou výrobu. Blížíme se k tomu, že by měl být dokončen legislativní proces,“ sdělil premiér, co si ještě přeje stihnout.

Je tady pro nás ještě jedna výzva, Fond těžko postižitelných rizik, o kterém se mezi zemědělskou veřejností diskutuje už více než 10 let. Je naší ambicí, pokud to půjde a zvládneme dořešit všechny technické věci, abychom to zkusili stihnout do konce funkčního období této Poslanecké sněmovny.
Marián Jurečka
ministr zemědělství

Sobotka také zmínil vinohradnický zákon, který aktuálně projednává Senát. „Velmi bych si přál, aby byl zákon schválen, protože obsahuje řadu důležitých opatření, která se týkají boje proti pančování vína a nepoctivým prodejcům,“ připomněl šéf kabinetu.

Jurečka uvedl, že bude chtít toto téma znovu projednat na koaliční radě. „Myslím si, že jeden z pozměňovacích návrhů, který prošel, ty šrouby vůči prodejcům vína utahuje až přespříliš,“ informoval ministr zemědělství. 

V pořadu 90`ČT24 pak dodal, že bude apelovat na senátory, aby předlohu vrátili do sněmovny. Tam by se měl podle Jurečky zmíněný návrh opravit. Do konce volebního období by se to mělo pohodlně stihnout.  

Pro vinaře je zákon důležitý i z toho důvodu, že se díky němu budou moci po deset letech vysazovat nové vinice. Ročně bude možné vysadit 170 hektarů a zákon řeší, jak se bude tato plocha rozdělovat. 

Ministr zemědělství chce do konce volebního období schválit i mysliveckou novelu. Nebude již naopak prosazovat slevy na pojištění pro zemědělce. Nesouhlasil s nimi ani premiér, ani ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Budu chtít jednat, abychom tu část finančních prostředků, která byla vyčleněna na daňové úlevy, přesměrovali na některé projekty, na dofinancování programu rozvoje venkova,“ plánuje Jurečka.

Sobotka už dopoledne mluvil s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD), ve čtvrtek se má setkat s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) a v pátek s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (za ANO). Na závěr by chtěl Sobotka jednat s vicepremiéry a předsedy koaličních stran Andrejem Babišem (ANO) a Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). Oba opakovaně odmítli jeho výzvu, aby zvážili změny u ministrů svých stran.