Praha už má vánoční strom. Na Staroměstské náměstí dorazil v noci

Na Staroměstském náměstí už stojí vánoční strom (zdroj: ČT24)

Na pražském Staroměstském náměstí už stojí vánoční strom. Téměř sedmdesátiletý smrk dorazil do centra hlavního města v noci na úterý. Strom věnovala rodina Wolfových z Pecky na Jičínsku. Slavnostně rozsvícen bude v sobotu odpoledne.

„Smrk byl odříznut v neděli ráno a poté zamířil přes Lázně Bělohrad, Jičín a Mladou Boleslav do logistického areálu u Horních Počernic. V noci na úterý si ho tam vyzvedla přepravní společnost a dokončila transport do Prahy,“ popsal redaktor ČT Ondřej Topinka, který převoz sledoval.

Vyřídit povolení pro takto rozměrný náklad trvá měsíce a samotný strom mohl kvůli své velikosti překročit hranice města až v jednu hodinu ráno. Na Staroměstské náměstí dorazil kolem půl druhé a ukotven a postaven byl před třetí hodinou.

Letošní vánoční strom pro Prahu má mimořádný příběh. Smrk pochází z pozemku rodiny Wolfových z Pecky. Správce tamních lesů František Wolf už loni přihlásil strom do soutěže, kterou každý rok vypisují pořadatelé vánočních trhů. Do finálového výběru se strom sice dostal, ale nevyhrál.

Povedlo se to až letos, František Wolf se toho už ale bohužel nedožil. „Na jeho památku jsme řekli, že ten strom darujeme, že by měl z toho velkou radost a nám to udělalo také velkou radost,“ řekla jeho manželka Alena. 

Zdobení stromu začne v úterý a potrvá čtyři dny. Slavnostně rozsvícen bude v sobotu v půl páté odpoledne.

Vánoční strom už mají třeba také Pardubice, stojí na tamním Perštýnském náměstí. Kácení v neděli doprovázela zvýšená bezpečnostní opatření, protože strom stál v těsné blízkosti rodinných domů. Městu ho věnovali soukromí dárci.