Jelínek: V ČSSD třesou lanem pod Sobotkou a říkají ‚Slávku, spadneš‘

Události, komentáře: Budoucnost ČSSD a Pečinka vs. Jelínek (zdroj: ČT24)

Kvůli takzvanému dopisu čtyř se znovu ukázaly rozpory uvnitř ČSSD. Atmosféra ve straně se zhoršila po neúspěchu v krajských volbách, po kterých předseda a premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že strana musí přitáhnout mladší, městské a vzdělané voliče. Někteří spolustraníci mu ale vytýkají chyby - vadí jim především nejasný postoj k prezidentovi Zemanovi a nejasné programové směřování. Podle politologa Lukáše Jelínka je kritika předsedy sebenalpňujícím proroctvím, komentátor Bohumil Pečinka vidí dění v ČSSD jako cestu na spořádanou porážku.

„Ono to trošku připomíná tu scénu z Vančurova Rozmarného léta, kde pánové stojí pod lanem, třesou s ním a říkají ´Slávku, pozor, ty spadneš,“ shrnul svůj dojem ze stávající situace v ČSSD Jelínek, podle kterého by se dala očekávat debata o prvním muži strany až po případném neúspěchu ve sněmovních volbách v roce 2017, ale někteří sociální demokraté ji rozjíždějí už nyní.

Na možnost změny ve vedení ČSSD už poukázali třeba hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který patřil k účastníkům takzvané lánské schůzky po minulých sněmovních volbách, Jaroslav Foldyna i poslanec Stanislav Huml. Na jaře příštího roku přitom čeká sociální demokraty stranický sjezd.

ČSSD jde svou pasivitou na spořádanou porážku

Komentátor Bohumil Pečinka ale nevidí jako klíčové ani tak to, kdo bude předsedou strany, jako kdo bude jejím lídrem. Zdůrazňuje, že výsledky posledních průzkumů jsou pro ČSSD alarmující.

„Vypadá to, že ČSSD jde na spořádanou porážku. Příliš připomíná ODS v roce 2012 a jde o to, jestli s tím opravdu chtějí něco dělat,“ tvrdí Pečinka. Podle něho to spíš vypadá, že se sociální demokraté „fešácky“ smiřují s druhým místem a budou doufat, že je Andrej Babiš v případě vítězství ANO vezme do vlády.

Jelínek upozorňuje, že pro ČSSD není ani tak podstatné, kdo ji povede. Neuvažuje o tom, jak zaujmout voliče, a jen řeší, kdo bude stát v jejím čele, což není ale podle politologa hlavní problém krajské porážky. Sociální demokraté pouze upozorňují na to, co voličům zajistili, což ale voliči vnímají jako samozřejmost a nikoli něco hodno ocenění.

Celoevropské smazávání pravolevého dělení

„Co se děje od západní po střední Evropu, je mizení tradičních stran a jejich nahrazování ad hoc uskupeními,“ posouvá se Bohumil Pečinka od Česka na vyšší úroveň uvažování. To představuje pro sociální demokracii ohrožení. A pokud se podle komentátora bude opájet sny o získávání mladých voličů a neobrátí se k těm svým tradičním, což je rok před volbami to nejrozumnější, skončí ČSSD špatně.