Bodový systém bude jednodušší, pokuty přísnější

Události: Změny bodového systému (zdroj: ČT24)

Zjednodušení a na první pohled i zmírnění čeká bodový systém. Místo pěti hladin trestných bodů budou jenom tři, řidiči tak k pokutě dostanou dva, čtyři nebo šest bodů. Nic se však nemění na tom, že se vybodují spácháním dvou z nejvážnější kategorie přestupků. Změna bodového systému půjde ruku v ruce se zvýšením pokut. Některé z nich se i zdesetinásobí.

Zvýšení pokut a současně zdůraznění role bodového systému jako nástroje, který má hlídat nebezpečné chování v dopravě, ale méně již morální kvality řidiče, přináší změna silničního zákona, již připravilo ministerstvo dopravy. U některých přestupků tak drasticky zvyšuje finanční postih, ale současně snižuje nebo dokonce zcela ruší bodové tresty.

Je tomu tak například v situaci, kdy řidič neposkytne pomoc, pokud není účastníkem nehody. To je sice trestný čin, ale kromě toho dosud hrozil postih sedmi trestnými body. Nově to ale už platit nemá, stejně tak novela zruší bodové tresty za nedodržení povinného odpočinku a nezastavení před přechodem. 

Změny bodového systému
Zdroj: Ministerstvo dopravy

Oproti tomu nově bude trestnými body sankcionováno například nepoužití blinkrů. Kromě lidí, kteří usednou za volant, aniž by měli řidičské oprávnění, by také mohli nově dostat trestné body i další neřidiči. Dvoubodový postih chce ministerstvo zavést za způsobení dopravní nehody chodcem.

O bod méně, o desetitisíce korun více

Reforma bodového systému přichází deset let po zavedení původní verze. Dílčí změny sice již proběhly, ta, kterou teď připravilo ministerstvo dopravy, je však radikální. Výrazně mění systém a navíc jde ruku v ruce i s dalšími změnami pokut či možností zadržet řidičský průkaz.

Na první pohled jsou bodové postihy za některé přestupky mírnější. Maximální jednorázový bodový příděl totiž má klesnout ze sedmi na šest. Nic se však nemění na tom, že ztráta řidičského oprávnění přichází po nasčítání dvanácti bodů.

Nic se nemění ani na tom, že dvanáctibodová hranice není jediný způsob, jak o řidičský průkaz přijít, a je možné zadržet ho i po jednorázovém spáchání přestupků, jako je jízda v opilosti.

Nově hrozí zadržení řidičského průkazu i v případě, že policisté přistihnou řidiče bez profesní způsobilosti nebo takového, který neabsolvoval pravidelnou lékařskou prohlídku.

U řady pokut se nově zvyšuje jejich maximální hranice, v některých případech roste i spodní hranice, v jiných naopak klesá. Nejdražší může nově být kromě řízení v opilosti také jízda bez řidičského oprávnění, způsobení vážné dopravní nehody a jízda při zadržení technického průkazu nebo řízení s pozastaveným řidičským oprávněním (až 75 tisíc korun).

Novinkou jsou potom pětitisícové blokové pokuty, které mohou policisté uložit za vysoké překročení rychlosti (o 40 km/h v obci a 50 km/h mimo ni), jízdu po dálnici v protisměru nebo za předjíždění na zákazu.