Pithart zřejmě na prezidenta kandidovat nebude

Bývalý předseda české vlády a Senátu Petr Pithart pravděpodobně nebude kandidovat v přímé volbě na prezidenta, i když to zvažoval. Zdůvodnil to tím, že by neměl fyzickou sílu zvládnout volební kampaň.

„Já na tu kampaň nemám sílu fyzicky. Toho úřadu bych se nebál, ale ta kampaň,“ řekl pětasedmdesátiletý Pithart při besedě v rámci projektu Názorování na dotaz, zda se o úřad hlavy státu bude za půldruhého roku ucházet. Dodal, že by pro něj bylo nepřijatelné, kdyby musel kampaň například v její polovině zrušit.

O Pithartově případné kandidatuře se začalo mluvit po jeho nedávném projevu v Rudolfinu k nedožitým 80. narozeninám někdejšího prezidenta a bývalého disidenta Václava Havla, kdy Pithart kriticky hodnotil stav české politiky. Uvedl mimo jiné, že alternativou politiky je spoléhání se na vůdce a že Česko se račím pochodem vzdaluje Západu.

Bývalý šéf Senátu se už o prezidentský úřad neúspěšně ucházel v roce 2003, kdy ještě parlament vybíral Havlova nástupce. Dosavadním prezidentům Pithart vytýká, že se pokoušeli zcela nectít pravidla.

„My Češi chceme krále, vzhlížet k němu, aby všechno rozhodl, a podle jakých pravidel, to naše lidi nezajímá,“ dodal v diskuzi. Za vhodného prezidenta by považoval někoho typu německého prezidenta Joachima Gaucka.