Strany uzavírají účet za volby. Neomezené výdaje měly letos naposledy

Události: Výdaje za volební kampaně (zdroj: ČT24)

Letošní krajské a senátní volby stály zhruba 700 milionů korun. Náklady státu, zejména za lístky a organizaci voleb, přesáhly půl miliardy. Další peníze pak utratily samotné strany a hnutí za kampaně a přesvědčování lidí. Třeba ČSSD kolem 90 milionů, hnutí ANO zhruba 80 milionů korun. Letošní volby však byly poslední, v nichž mohly jít na kampaň libovolné a neomezené částky. Pro příští sněmovní volby v roce 2017 už budou platit jasné limity nákladů.

Politické strany a hnutí v těchto dnech uzavírají účty svých volebních kampaní. Poslední faktury nyní přicházejí snad do všech stranických sídel. Volební účetnictví pomalu ukazuje, že nejvíc do předvolební kampaně investovala opět sociální demokracie, následovaná hnutím ANO.

„Je tam plánovaná i případná rezerva zhruba 10 milionů, ale rádi abychom se do těch devadesáti vešli,“ říká předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa. „Dobíhají nám ještě nějaké faktury, ale vyhlížíme, jak jsme plánovali, tak kolem těch osmdesáti milionů korun,“ dodává Jan Volný (ANO).

Mnohem více investují strany do sněmovních voleb. Za ty poslední v roce 2013 utrácelo hlavně hnutí ANO – 120 milionů korun, ty příští už budou muset mít levnější – do 90 milionů. Nařídí to novela zákona o financování politických stran.

Výdaje na sněmovní volby v r. 2013
Zdroj: ČT24

„Nemyslím si, že budeme tento limit nějak překračovat, ani nebudeme moci, ale určitě nám ten limit bude bohatě stačit, a my budeme samozřejmě uvažovat, co je opravdu účelné,“ reaguje Volný. „Ten zákon pro nás není problém, ale spíš bude pro nás zajímavá ta efektivita vynaložených nákladů,“ dodává Váňa.

Další parlamentní strany s novými pravidly problém prý také mít nebudou. Už teď by se vešly i do nových limitů pro krajské volby, kde nově bude strop sedm milionů na jeden region. TOP 09 za ty letošní utratila přes 33 milionů.

„Je to předčasné, na druhou stranu ze zkušenosti vím, že ten rozpočet pro ty parlamentní volby do sněmovny bude vyšší než ten pro krajské volby. My máme transparentní účet od samého počátku, od vzniku TOP 09,“ říká poslanec strany Marek Ženíšek.

Výdaje TOP 09 na podzimní volby 2016
Zdroj: ČT24

12,5 milionu svým kandidátům poslala z centrály letos ODS. V regionech teď sčítají vlastní výdaje. Strana očekává, že se vejde do 35 milionů. A limit už má i na příští rok. „Kdybych si měl v této chvíli tipnout, tak si myslím, že ty náklady by se mohly pohybovat mezi 60 a 70 miliony korun,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Výdaje ODS na podzimní volby 2016
Zdroj: ČT24

Lidovci zaplatili zhruba třicet milionů korun. Polovinu dala centrála, zbytek musely najít samy regiony a kandidáti do Senátu. Nejvíce peněz šlo do inzerce. „Myslíme si, že by měly vyhrávat osobnosti, měly by vyhrávat myšlenky, politický program a nikoliv peníze,“ říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Výdaje KDU-ČSL na podzimní volby 2016
Zdroj: ČT24

A další změna: Nejpozději v příštím roce si strany musí také zřídit transparentní účet. A pokud si budou chtít na kampaň vzít úvěr, budou si ho moci pořídit jen u registrovaných subjektů, tedy hlavně u bank.

„My jsme si už vyzkoušeli placení voleb přes transparentní účty, máme je zřízeny čili určitou zkušenost máme. Samozřejmě nový zákon vyžaduje nové přístupy a myslím si, že to KSČM zvládne,“ říká šéf komunistů Vojtěch Filip. Komunisty volby stály 21 milionů, třetina šla kandidátům do Senátu.

Výdaje KSČM na podzimní volby 2016
Zdroj: ČT24

Poslední faktury teď proplácí i menší strany a hnutí. Jejich výdaje na kampaň ale byly mnohem nižší – většinou několik milionů.

Strany nejen dávají, ale také dostávají

Politické subjekty mohou díky výsledkům z krajských a senátních voleb do svých pokladen také čerpat. Za každého senátora bude stát od ledna stranám ročně platit 900 tisíc korun. Za jednoho krajského zastupitele čtvrt milionu.

Nejvíc si polepší vítěz krajských voleb – hnutí ANO, které za celkem 176 zastupitelů bude ročně inkasovat 44 milionů. Dalších více než šest milionů dostane za svých sedm senátorů. Naopak sociálním demokratům se příjmy snížily. Strana ve volbách přišla o zastupitele i senátory a nově tak za ně bude dostávat 31, respektive 22,5 milionu ročně.

Ztratili i komunisté, kteří za zastupitele budou nově inkasovat 21,5 milionu, tedy o polovinu méně než doteď. Občanští demokraté budou ročně za krajské mandáty dostávat 19 milionů, za senátní zhruba 8 milionů. Lidovci získají za kraje ročně přes patnáct milionů, za čtrnáct senátorů skoro třináct milionů.