Soud potvrdil 8,5 roku za zběsilou honičku s policií napříč třemi kraji

Policie zveřejnila záběry zběsilé honičky (zdroj: ČT24)

Pražský vrchní soud potvrdil 8,5 roku vězení a pětiletý zákaz řízení Pavlu Hambergerovi, který pod vlivem pervitinu ujížděl před policisty autem z Prahy až do Plzně. Soudce zamítl odvolání obžalovaného i státního zástupce, který požadoval přísnější trest. Hamberger musí také zaplatit pojišťovnám náhradu škody ve výši 130 tisíc korun. Verdikt je pravomocný.

Devětadvacetiletý Hamberger měl v době policejní honičky zakázané řízení, v autě navíc vezl léky určené na výrobu drog. Podle soudu spáchal svou jízdou trestné činy obecné ohrožení, násilí proti úřední osobě, maření výkonu úředního rozhodnutí, přechovávání drog a nedovolená výroba drog. Hrozilo mu až deset let.

Právní řád považuje auto za zbraň

„Pokud nedošlo k závažnějšímu následku, tak to nebylo zásluhou obžalovaného, ale dílem náhody a obratných reakcí účastníků dopravního provozu,“ konstatoval soudce. „Svým jednáním porušil v podstatě všechna pravidla silničního provozu,“ doplnil. Připomněl také, že právní řád považuje auto za zbraň už od roku 1923.

Pavel Hambergr
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Pozornost pražských strážníků upoutal Hamberger 11. ledna 2014, když v Holešovicích, údajně omylem, projel zákaz vjezdu. Řídil mazdu, ke které neměl doklady a kterou opatřil falešnou lucemburskou poznávací značkou. Na policejní výzvu nezastavil. Následovala riskantní padesátiminutová jízda nejprve ulicemi Prahy, poté po dálnici D5.

11 záznamů v českém rejstříku trestů

Honička skončila až v areálu plzeňské nemocnice, kde postřelený řidič zastavil. Při své agresivní jízdě projížděl za plného provozu křižovatky na červenou, vjížděl do protisměru a kličkoval mezi ostatními auty, která musela prudce brzdit. Na dálnici způsobil srážku policejních vozů a ujížděl rychlostí až 200 kilometrů za hodinu. 

U soudu odmítl, že ohrožoval policisty. Ujet se prý rozhodl, protože se chtěl vyhnout trestnímu stíhání a bál se policejního násilí při zatýkání. Vyučený kuchař měl před verdiktem odvolacího soudu 11 záznamů v českém rejstříku trestů, naposledy ho loni za drogový delikt potrestal soud v italském Udine. Nyní si ve vězení odpykává trest za maření výkonu úředního rozhodnutí.