Sousoší lidických dětí přibyl tvůrce, soud uznal spoluautorství sochaře Hampla

Památník Lidice musí k pomníku zavražděných lidických dětí doplnit jméno sochaře Jiřího Hampla. Pravomocně tak rozhodl pražský vrchní soud. Deska, která je součástí památníku, dosud připisovala výhradní autorství Hamplově manželce Marii Uchytilové.

Uchytilová na sousoší Památník dětským obětem války s manželem Jiřím Hamplem pracovala až do své nenadálé smrti v roce 1989. Své životní dílo umístěné v Lidicích, které nacisti vypálili v červnu 1942, ovšem nikdy nespatřila. Prvních třicet soch v pietním areálu stanulo v roce 1995, posledních sedm o pět let později.

Sochař Hampl se s lidickým památníkem pustil do sporu kvůli zmiňované informační desce u lidického pomníku; ta byla totiž v roce 2008 bez jeho svolení změněna a zmizelo z ní jeho jméno. V žalobě na ochranu svých autorských práv proto chtěl, aby památník desku vyměnil.

Hampl: Pravda vítězí – ale dá to fušku

„Soud vyslechl množství svědků. Z jejich výpovědí vyplynulo, že paní Uchytilová s panem Hamplem pracovali společně,“ odůvodnila rozhodnutí předsedkyně senátu Milena Opatrná. Podle soudkyně tvořila Uchytilová hlavy dětí, Hampl vyráběl těla.

„Pravda vítězí – ale dá to fušku,“ okomentoval rozsudek sám Hampl. „Nedělal jsem to pro slávu ani pro peníze, ale když jsem u toho strávil pětadvacet let života, tak jsem si řekl, že podám žalobu,“ dodal.

Podle něj by u sousoší ani deska být nemusela. „Marie by tam taky nic nechtěla, na co? Tam jsou důležité ty děti. Místo toho, aby se člověk zamyslel o osudu těch dětí, tak čte nějakou desku,“ poukázal. Původní deska podle něj byla malá a stranou od památníku, nová stojí přímo před ním.

Jiří Hampl
Zdroj: ČT24

Odvolací soud řešil případ dvakrát

Zástupce památníku František Vyskočil řekl, že Lidicím doporučí podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Advokát požadoval vypracování znaleckého posudku, který určí, jakým způsobem se Hampl na tvorbě podílel. „Památník byl čistě dílem paní Uchytilové,“ tvrdil s tím, že nese rysy její tvorby.

Odvolací soud se případem zabýval podruhé. Původně zrušil verdikt Krajského soudu v Praze s odůvodněním, že z žádného důkazu nevyplývá, že Hampl by ve vztahu k pomníku vyvíjel tvůrčí činnost. Krajský soud dokazování doplnil a před dvěma lety znovu nárok Hampla potvrdil. 

Sporům kolem lidického pomníku se před rokem věnovali i Reportéři ČT. Podívejte se:

Reportéři ČT: Prokletí pomníku lidických dětí (zdroj: ČT24)