Policie: Teroristé projížděli Českem a sháněli outdoorové vybavení

Lidé napojení na teroristické skupiny se pokoušeli v České republice nakoupit outdoorové vybavení pro místa bojů. V Česku se také léčil člověk, který v nich byl postřelen. Informoval o tom ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Michal Mazánek.

Mazánek o aktivitě teroristů na území České republiky hovořil na konferenci o problematice ochrany měkkých cílů.

V případě nákupu outdoorového vybavení šlo o zboží za řádově desítky tisíc korun. O nákup se pokoušeli jednotlivci nebo malé skupiny. „Určeno bylo pro klasická místa bojů,“ poznamenal Jiří Dreksler ze sekce terorismu a extremismu NCOZ.

„Přímo jsme věděli, kam to vybavení mířilo a za jakým účelem,“ řekl. Policisté však podle něj nevědí, zda teroristé v Česku nakupovali i v minulosti.

Policie měla sdělit, co se pod pojmem outdoorové vybavení myslí, abychom předešli jakýmkoliv spekulacím.
Andor Šandor
bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR

Doléčení postřeleného

Podrobnosti o člověku, který se v Česku léčil, nechtěl Dreksler příliš komentovat, neboť se jedná o utajovanou informaci.

„Poskytli jsme ji jen zahraničnímu partnerovi. Bylo to střelné zranění, které bylo na místě bojů provizorně zaléčeno a tady bylo doléčeno,“ uvedl pouze. Při příjezdu do Česka podle něj dotyčný nebyl v ohrožení života.

Bezpečnostní složky podle šéfa NCOZ Mazánka dále zaznamenaly jednotlivé případy zneužití českého azylového systému osobami podezřelými z terorismu a průjezd teroristických bojovníků přes české území. Teroristé se často pokouší falšovat cestovní doklady.

Podle Drekslera jde o věčný problém, zneužívány jsou pasy většiny států Evropské unie včetně Česka. „Jsou padělané nebo pozměněné proto, aby ti lidé mohli přicestovat na území Evropské unie nebo v pohodě vycestovat,“ vysvětlil.

Česko – zajímavý cíl

Mazánek uvedl, že Česká republika je spíše tranzitní zemí, kde lidé napojení na teroristické sítě mohou chtít získat logistickou podporu. Poznamenal ale, že kvůli své zahraniční politice by se v budoucnu mohla stát i „zajímavým cílem útoku“.

Česká republika z důvodů účasti v koalici proti Islámskému státu, členství v Evropské unii, NATO, vysílání Rádia Svobodná Evropa či kvůli své proizraelské a proamerické politice může být do budoucna i zajímavým cílem útoku.
Michal Mazánek
ředitel NCOZ

Na konferenci, kterou uspořádalo ministerstvo vnitra, se diskutovalo především o ochraně měkkých cílů, tedy míst, kde se shromažďuje velké množství lidí. Ty jsou podle expertů pro teroristy stále důležitější.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na konferenci podotknul, že již několik týdnů funguje speciální linka, která pomáhá pořadatelům velkých akcí nebo majitelům nákupních center chystat opatření proti případným útokům. Dodal, že policie provádí cvičení, která se na hrozbu terorismu zaměřují.

URNA v Izraeli

Na boj s terorem se připravuje například Útvar rychlého nasazení (URNA) neboli protiteroristická jednotka. Nejčastěji zasahuje při zatýkání nebezpečných zločinců, v poslední době cvičí taktiku proti ozbrojenému střelci, který drží rukojmí.

„Terorismus už trochu přesahuje i naše postupy, které jsme měli proti ozbrojeným pachatelům. I v zahraničí už je to tak, že aby se ušetřily životy rukojmích, tak musí teroristu zabít,“ vysvětlil jeden z členů jednotky.

Cvičení bude přibývat. Chceme, aby jich bylo víc a aby byla efektivnější.
Milan Chovanec

V listopadu proto policisté z URNY pojedou již podruhé do Izraele, kde mají s terorismem více zkušeností. Minule cvičili, jak správně postupovat chodbou. „My jsme tento konkrétní způsob nedělali a řekli jsme si, že to můžeme převzít a být bezpečnější při postupu,“ popsal výsledek příslušník URNY.

Kromě policistů z protiteroristického útvaru pojedou do Izraele i ti ze zásahových jednotek. Několik společných cvičení už mají za sebou. Policie teď výcvik zaměřuje hlavně na spolupráci jednotlivých složek. Kromě příslušníků speciálních útvarů má být při možné hrozbě brzy schopen zasáhnout jakýkoli policista.