Dát republice fazonu. Profesní komora by ráda viděla architekta v každém kraji

Reportáž: Komora navrhuje architekta pro každý kraj (zdroj: ČT24)

Česká komora architektů navrhuje, aby každý z krajů zavedl funkci vlastního architekta odpovědného za územní plánování, výstavbu i péči o regionální majetek. Kromě toho by pomáhal malým obcím, které si vlastního architekta nemohou dovolit. U ministerstva pro místní rozvoj ale myšlenka podporu nemá.

Hlavním úkolem krajského architekta by podle profesní komory mělo být vytýčení a kontrolování směru, kterým se pustí architekti jednotlivých měst. Ti už na řadě míst působí i dnes, příkladem mohou být čtyřtisícové Dolní Břežany, které svou výstavbu už deset let formují za pomoci vlastní architektky.

Ročně jí za podíl na urbanistickém plánování vyplatí sto dvacet tisíc korun, a město tak díky ní dodržuje vkusnou architektonickou kompaktnost; u rodinných domů je jasně dané, kde mají mít vchod i jaká je jejich vzdálenost od plotu, díky čemuž ulice nebudí dojem tříště, ale příjemných, čistějších linií. Zdejší vědecká centra pak na základě konzultace nestojí za plotem, ale podílejí se na vytváření veřejného, městsky působícího prostoru.

Stát nemá zájem

Krajský architekt by měl svým městským kolegům v případě potřeby asistovat, podle představ komory by se také podílel na jednáních s developery a stavebníky, poskytoval by odbornou podporu stavebním úřadům, asistoval při čerpání grantů a koordinoval krajské investice do výstavby. K ruce by pak měl být obcím, které si vlastního architekta nemohou dovolit.

„Obce by měly mít kam se obrátit s žádostí o radu či konzultaci ať už při tvorbě územního plánu, nebo při plánování obnov,“ dodává David Hlouch, člen představenstva České komory architektů a starosta obce Tehov, která patří mezi ty, jež na vlastního architekta nedosáhnou.

Návrh na zřízení krajských architektů ale nemá podporu státu. „Nevím přesně, jaký příspěvek by mohl přinést,“ pochybuje o iniciativě pro krajské architekty náměstek ministryně pro místní rozvoj Jan Blecha. „Mohlo by se stát, že by pak obce vypadaly jedna jako druhá,“ varuje ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek. Rozhodnutí, jestli se taková funkce vyplatí, proto zůstane na jednotlivých krajích.