OBRAZEM: Letadla se předvádějí na zemi i ve vzduchu. V Hradci se koná letecký festival

Hradec Králové hostí o víkendu Mezinárodní letecký festival CIAF. Až do neděle je k vidění víc než osmdesát letadel z deseti zemí. Mezi nimi je například slavná stíhačka F-16 nebo gripeny JAS-39. S těmito stroji čeští vojáci na podzim znovu zamíří na zahraniční misi na Island.

Magnetem pro diváky je v Hradci stíhací letoun SU-27 ukrajinské armády ze základny v Mirgorodu. „Suchoj“ předvedl společný let se starším kolegou, letounem MiG-15 z Aera Vodochody. Z Ameriky ho převezla skupina vyznavačů historie letectví. Opravili ho a vrátili jako jediný létající kus v Evropě zpět domů do hradeckého hangáru a také na nebe.

„Máme další bláznivý nápad - realizovat do letuschopného stavu IL-14. Byl to fotografický letoun, který lítal přímo tady v Hradci,“ uvedl Josef Miřácký z Czech Flying Legends.

Hradecká letecká přehlídka: Řev motorů v oblacích, úžas diváků na zemi (zdroj: ČT24)

Pilot Martin Špaček pak přivedl nad hradecké letiště trojici gripenů ze základny v Čáslavi, kde už balí na třetí misi na Island. Pětice stíhaček ho bude hlídat v říjnu. Poprvé s raketami vzduch-vzduch. „V případě, že bude nebezpečí narušení vzdušného prostoru Islandu, budou startovat letouny gripen, aby zasáhly až do nějakého přinucení přistání,“ přiblížil velitel vzdušných sil české armády Jaromír Šebesta.

Vzdušnému baletu se zase věnují akrobati z Lotyšska, skupina Baltic Bees. Létají na cvičných strojích L-39 Albatros československé výroby. „Je to výborný stroj. Létám na něm hodně dlouho, už 25 let,“ uvedl pilot Baltic Bees Valerij Soboljev.

Prvních šest hodin letem světem historií i současností aviatiky má hradecká přehlídka za sebou. V neděli program pokračuje.