Hnutí ANO se chystá podpořit „lex Babiš“

Hnutí ANO se ve třetím čtení chystá podpořit zákon o střetu zájmů. České televizi to řekl předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. Norma označovaná jako „lex Babiš“ přitom směřuje v neprospěch šéfa hnutí, protože chce ministrům do budoucna zabránit vlastnit média i víc než 40 procent firmy.

K závěrečnému, třetímu čtení zákona by se měli poslanci dostat po prázdninách, druhým čtením norma prošla počátkem tohoto týdne a projednávání normy doprovázela dvouhodinová bouřlivá debata. Zejména poslanci TOP 09 poukazovali na různé okolnosti podnikání ministra financí a vlastníka koncernu Agrofert Andreje Babiše, poslanci ANO zase upozorňovali na „staré pořádky“.

Zákonodárcům se nakonec podařilo načíst šest pozměňovacích návrhů a největší šanci na přijetí mají ty úpravy, které hnutí ANO nejvíc kritizuje:

  • ministr nemůže vlastnit média
  • ministr nemůže vlastnit víc než 40 % společnosti
  • pokud ministr vlastní víc než 25 % firmy, nemůže se ucházet o veřejné zakázky a má omezený přístup k dotacím.

Andrej Babiš považuje zákon za osobní útok a chce počkat na jeho finální podobu, aby mohl zjistit, zda není protiústavní. „Je to další pokus, jak mě vyautovat z politiky,“ prohlásil po druhém čtení.

Koaliční rozpor by ale připravovaná norma způsobit neměla; bez ohledu na Babišovu osobní nevoli se totiž hnutí ANO chystá zákon o střetu zájmů s výhradami podpořit. „I když tyto pozměňovací návrhy projdou, určitě proti tomu zákonu jako celku nebudeme,“ prohlásil místopředseda hnutí a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Zákon je dobrý ve své podstatě, protože ukládá politikům, aby zveřejnili svůj majetek před tím, než jdou do politiky.“

ANO chce o zákonu ještě jednat

Kvůli údajné protiústavnosti některých ustanovení chce nicméně ANO o normě ještě jednat se svými koaličními partnery – a nad zákon si chtějí sednout i lidovci. „V tuto chvíli to vypadá tak, že jsme připraveni podpořit především ty části návrhů, kde se hovoří o vlastnictví médií,“ prohlásil křesťanský demokrat Jiří Mihola.

Hlasy podpory zaznívají také od opozice. „Pokud to politické strany myslí s řešením otázky střetu zájmů u členů vlády vážně, tak by měly tento zákon podpořit,“ řekl poslanec za TOP 09 Martin Plíšek. „Pokud můžu mluvit za nás, tak podpora tam bude,“ dodal šéf nejsilnějšího opozičního klubu Pavel Kováčik (KSČM).

Jasno o podpoře zákona ještě nemá ODS. „Budeme pro ty pozměňovací návrhy, které znemožňují přístup k veřejným financím. Nebudeme pro žádný pozměňovací návrh, který by znemožňoval správu vlastního majetku,“ informoval poslanec Marek Benda.  

Ještě před závěrečným hlasováním se k zákonu vrátí garanční, ústavně-právní výbor. Jeho členové proberou jednotlivé pozměňovací návrhy, až pak by mělo být jasné, které mají šanci opravdu projít, stane se tak na přelomu srpna a září.

UDÁLOSTI: ANO se chystá podpořit zákon o střetu zájmů (zdroj: ČT24)