Českem se valí bouřky, v Liberci blesk zasáhl běžce

Horkou prázdninovou sobotu zakončí příchod studené fronty doprovázené silnými bouřkami. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí pro celé území republiky s výjimkou Karlovarska. Už po poledni přešly bouřky mezi jihozápadem a severovýchodem Čech, v Liberci blesk zasáhl účastníka běžecké akce Run in Colors.

„Od západu začíná postupovat přes Čechy studená fronta. Před ní bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu zejména na Moravu a do Slezska,“ uvedl ČHMÚ s tím, že intenzita bouřek bude při přesunu na východ odpoledne a večer zesilovat.

Lokálně může bouřky doprovázet přívalový déšť s krátkodobými úhrny okolo 40 milimetrů, krupobití a nárazy větru kolem 72 km/h. V noci na neděli budou bouřky slábnout.

Bouřka nad Řípem
Zdroj: Facebook Počasí ČT / Miriam Jirásková

Pro Prahu, kraje Liberecký, Jihočeský, Ústecký, Plzeňský a část středních Čech platilo varování od jedenácti do šesti, na Pardubicku, Královéhradecku, Vysočině a na jižní Moravě hrozí silné bouřky od 15:00 do jedné hodiny po půlnoci a v krajích Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském od 17:00 do nedělních 02:00.

Bouřné odpoledne pod Ještědem

První část bouřkové oblačnosti už kolem poledne prošla přes republiku z jihozápadu na severovýchod a zasáhla Plzeň a centrální část Čech včetně Prahy. Jak připomněla meteoroložka ČT Alena Zárybnická, jednalo se ještě o bouřky předcházející studené frontě, na ose teplého vzduchu. Lokální a k východu postupující bouřka se vytvořila i na Tišnovsku.

Na Liberecku za sebou bouřka a přívalové deště zanechaly popadané stromy a místy ucpanou kanalizaci. Kvůli odklízení větví z trati Hodkovice nad Mohelkou - Rychnov u Jablonce nad Nisou mají zpoždění vlaky, v Jablonci hladina Nisy nakrátko vystoupala o šedesát centimetrů. Nejvíc v kraji napršelo v Doksech – 25 milimetrů (25 litrů na metr čtvereční).

V Jeronýmově ulici v Liberci zasáhl před druhou odpoledné blesk jednoho z účastníků běhu Run in Colors. „Na místě byla hlídka dopravních policistů, která muže převezla hned do nemocnice. Během převozu byl muž při vědomí,“ řekla liberecká policejní mluvčí Vladimíra Štrýtová.

Vedle výstrahy před bouřkami platilo i varování před vysokými teplotami pro Moravu a Slezsko. Rekordy nakonec padaly na patnácti procentech stanic. V Ostravě-Porubě naměřili 34,2 stupně Celsia. Ve Vsetíně teplota překročila dosavadní rekord z roku 1938 o 1,3 stupně. Ze stejného roku byly překonány teploty také ve Valašském Meziříčí, kde bylo 33,1 stupně, což je o 1,7 stupně více než před 78 lety.

Česko čeká nejchladnější týden celého července

Předpověď na neděli
Zdroj: ČT24

Studená fronta ovšem přinese v druhé půli víkendu citelné ochlazení, nedělní teploty mají oproti sobotě spadnout o deset stupňů a pohybovat se budou jen mezi 18 a jednadvaceti stupni, na jižní Moravě může být ještě o tři stupně víc. Během pondělka a úterý se sice postupně vrátí až k osmadvacítce, poté je ale znovu přeruší bouřky.

Teplotní propad mezi sobotou a nedělí
Zdroj: ČT24

Podle dlouhodobého výhledu meteorologů z ČHMÚ mát být příští týden nejchladnějším týdnem v celém měsíci, minimální noční teploty budou 14 až 8 stupňů Celsia.

„Další dva týdny budou teplotně průměrné až slabě nadprůměrné. Průměrná týdenní maximální teplota vzduchu se bude v rámci Česka pohybovat kolem 25 stupňů Celsia a průměrná týdenní minimální teplota kolem 13 stupňů,“ uvedl ČHMÚ.

V posledním červencovém týdnu by měla být průměrná maximální teplota okolo 23 stupňů Celsia.