Celní správa je téměř bez vedení, po řediteli končí i náměstci

Z Celní správy odchází spolu s ředitelem Petrem Kašparem i většina jeho náměstků. Podle serveru Echo24.cz přibyla k dříve ohlášeným rezignacím ředitele a jeho zástupce Vladimíra Štainera také rezignace náměstka pro ekonomiku Tomáše Pinkase.

Z celého vedení celníků tak zůstane už jen jediná zástupkyně generálního ředitele Vendulka Holá, která od července úřad povede.

Zatímco ředitel celníků Kašpar a jeho zástupce Štainer odejdou v polovině roku, Tomáš Pinkas je bude následovat až na konci července. Hlavním důvodem jeho odchodu je rezignace Petra Kašpara. „U celní správy nerad končím po 24 letech,“ řekl serveru.

K rezignaci ale měl náměstek generálního ředitele Celní správy i další důvody. „Odchod dvou zástupců, zvýšený zájem o moji osobu a souhra, doufejme, náhod,“ shrnul bez dalšího upřesnění.

Petr Kašpar, jehož rezignace byla na počátku rozsáhlého průvanu ve vedení Celní správy, ohlásil svůj odchod v polovině května krátce poté, co policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zadržel a obvinil jednoho z Kašparových podřízených.

Šlo o případ vynášení informací z trestního řízení, který kromě celníka postihl také vysoce postaveného policistu z protikorupčního útvaru a bývalého policistu, který v současnosti podniká v detektivních službách.

Server iDnes.cz ale Kašparův odchod spojil i s jinými problémy, zejména pomalou přípravou celníků na nové kompetence spojené s elektronickou evidencí tržeb, která má pomáhat právě při boji s daňovými úniky. Server již tehdy uvedl, že se pravděpodobně obmění i další místa ve vedení celníků.

Protože dočasný náměstek František Halás skončil ve vedení Celní správy již počátkem června, kdy vypršela doba, po kterou byl výkonem funkce pověřen, zůstane po Pinkasově odchodu z původní sestavy v čele celníků pouze zástupkyně generálního ředitele Vendulka Holá. Ta také úřad dočasně povede, a to nejméně do září. Tehdy by měl z výběrového řízení vzejít nový ředitel.