Tropické počasí: Padlo 15 dlouhodobých rekordů, v pátek bude až 36 stupňů

Do České republiky dorazila vlna veder, rekordy padly na více než 15 stanicích, kde se teplota měří déle než 30 let. Vůbec nejtepleji bylo odpoledne v Žatci, kde rtuť vystoupala na 32,9 °C. Tropické počasí má pokračovat i v pátek: meteorologové proto varují  před důsledky vysokých až velmi vysokých teplot: lidé by neměli pobývat na přímém slunci a dodržovat i další doporučení. Vedra by mohla polevit v sobotu odpoledne, kdy je vystřídají bouřky.

Ve čtvrtek padaly rekordy nejčastěji na Olomoucku: ve stanici Olomouc-Holice naměřili meteorologové 31,9 stupně,  v Pasece bylo 31,7 stupně a rekord padl také v Šumperku (30,8 stupně).  

Nový rekord pro 23. červen je zapsán také v Úpici v Královéhradeckém kraji, v Průhonicích ve Středočeském kraji, v Mošnově v Moravskoslezském kraji nebo v Jevíčku v Pardubickém kraji. V Libereckém kraji padaly rekordy i na horách, v Harrachově, v Bedřichově a v Desné-Souši. 

V pátek by dokonce mohly nejvyšší teploty vystoupit až k 36 stupňům, což jsou na červen mimořádné teploty. Meteorolog Michal Žák upozornil, že celorepublikový rekord pro šestý měsíc je jen o dva stupně vyšší (38,2 stupně Celsia). 

Počasí v pátek
Zdroj: ČT24

„Vysoké teploty nad 31 stupňů, místy i nad 34 stupňů se budou na našem území vyskytovat i v sobotu. Jen na západě Čech může být i těsně pod 30 stupňů Celsia,“ doplnil Český hydrometeorologický ústav, jaké teploty v příštích dnech očekává. 

Počasí v sobotu
Zdroj: ČT24

Výstraha je zatím pro dva dny

Zatím vydali meteorologové výstrahu na čtvrtek a pátek. První den platí od 12:00 do 20:00 téměř pro celé Česko s výjimkou Karlovarského kraje a Kraje Vysočina. V pátek by se měli lidé mít na pozoru již od 11:00, a to na celém území ČR. Meteorologové zdůraznili výstrahu pro celé Slezsko, Moravu kromě Vysočiny, Prahu, Středočeský kraj, Ústecký kraj, většinu Královéhradeckého kraje a také Českolipsko, kde platí upozornění s vysokým stupněm nebezpečí.

V době, kdy zavládnou vysoké teploty, doporučují meteorologové nepobývat na přímém slunci, hodně pít, a to zejména neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu. „Děti do 20 kilogramů by měly vypít 1,5 až 2 litry nápojů denně, starší děti a dospělí kolem 3 litrů denně,“ upřesnil ČHMÚ. Podle primáře Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Jiřího Dandy jsou vhodné vlažné tekutiny – ne horké, ale ani ledové.

Velmi vysoké teploty hrozí v Česku i v pátek (zdroj: ČT24)

Je třeba dohlédnout na děti a také na zvířata, aby nepobývaly na přímém slunci a také je nenechávat ve stojících automobilech. Nebezpečí může číhat i doma. „Měli bychom si dát pozor tam, kde používáme plynové kotle nebo plynové karmy, abychom netrávili příliš dlouhý čas v uzavřené koupelně. Tlak vzduchu je takový, že nedochází k dostatečnému odchodu zplodin a hrozí otrava oxidem uhelnatým,“ varoval Jiří Danda.

Slabá ozonová vrstva

Podle Michala Žáka budou sluneční paprsky o to nebezpečnější, že před nimi chrání jen slabá ozonová vrstva. „Stratosferického ozonu, který nás chrání před nebezpečným ultrafialovým zářením, je nad střední Evropou velmi málo. Vrstva je 19 procent pod dlouhodobým průměrem,“ upozornil meteorolog. Platí proto nezvykle vysoký UV index 9.

Meteorologové budou výstrahy dále upřesňovat. V sobotu by kromě upozornění na vysoké teploty mohlo vyjít i varování před odpoledními bouřkami. Ty třídenní období veder ukončí a ČHMÚ předpokládá, že by zejména v Čechách mohly být i velmi silné – s kroupami a přívalovým deštěm.