Babiš: Než skončit v opozici, raději odejdu z politiky

Andrej Babiš chce opustit politiku, pokud se hnutí ANO po příštích parlamentních volbách znovu nedostane do vlády. Vyplývá to z jeho rozhovoru pro Hospodářské noviny.

„Já nebudu v opozici. To je vyloučeno. Naprosto vyloučeno. Nebudu sedět v té žvanírně, kde si lidé jako Kalousek hrají na demokracii,“ prohlásil Babiš v interview pro Hospodářské noviny. „To se raději vrátím do firmy a budu žít normální život.“

Značka jeho hnutí by prý ale ani poté neměla zaniknout. „ANO bude fungovat dál. Třeba mě zvolí za čestného předsedu a jako předsedu si vyberou někoho jiného. Já jim budu pomáhat, ale odmítám poslouchat blbosti v parlamentu,“ dodal.

Preference zatím staví ANO do čela pelotonu

Podle volebního modelu, který pro Českou televizi v květnu vypracovala společnost TNS Aisa, se ovšem hnutí ANO nadále těší nejvyšší voličské podpoře, hlas by mu dalo 24 procent dotázaných, což oproti výsledku z parlamentních voleb znamená více než pětiprocentní nárůst. ČSSD by volilo 18,5 procenta lidí.

Jak ale současně připomíná ředitel TNS Bronislav Kvasnička, dlouhodobým trendem je postupný pokles popularity Babišova hnutí. Od nejvyšší přízně voličů na přelomu září a října 2014 ztratilo jedenáct procentních bodů.

Volební model – vývoj preferencí parlamentních stran
Zdroj: TNS Aisa

I přes případné vítězství se ovšem může Babiš se svými poslanci ocitnout v opozici. Dopadl tak například Jiří Paroubek, který v roce 2010 vyhrál sociální demokracii volby, ale neměl dostatečný koaliční potenciál a kabinet tehdy sestavila poražená ODS, s TOP 09 a Věcmi veřejnými.