Spálené pole rok poté. Babišova firma nejspíš trest nedostane

Zhruba před rokem polila herbicidem pole na Znojemsku firma Agro Jevišovice, patřící ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Řešila tak obchodní spor s místním zemědělcem Bohumírem Radou. V českém zemědělství dosud nevídaným případem se začala zabývat i policie, po roce se však zdá, že v kauze nikdo potrestán nebude. Kauze se věnoval Jan Moláček z týmu Reportéři ČT.

Pole zemědělce Rady minulý rok několik týdnů před sklizní postříkali zaměstnanci Andreje Babiše roundupem, čímž zničili veškerou úrodu. Škodu po bezprecedentním incidentu vyčíslil Rada odborným posudkem na čtyři miliony korun a podal trestní oznámení. To však policie po prošetření odložila. „V současné době probíhají další kroky v rámci mimořádných opravných prostředků, které máme k dispozici,“ sdělil Radův advokát Petr Vališ.

Bohumír Rada poté, co zasel pšenici, bez vlastního zavinění přišel o smlouvu, která mu tuto půdu umožňovala obdělávat. Pole, na kterém byla zničena úroda, patří státu a v pronájmu od Pozemkového úřadu ho má Babišova firma Agro Jevišovice. Ta jej podnájemní smlouvou nechávala obdělávat Radu.

Reportéři ČT: Spálené pole rok poté (zdroj: ČT24)

Řádně uzavřená smlouva přestala platit kvůli formální pozemkové úpravě, kterou v lokalitě prováděl Pozemkový úřad. Podle zákona totiž pozemková úprava ruší všechny nájemní vztahy na daném místě.

„V takových situacích se sleduje dlouhodobý cíl na desítky let dopředu a každý chápe, že se užívací práva znovu uzavřou. Je to menší zlo, než řešit převod nájmu jinými způsoby. Pravdou ale je, že jde o razantní zásah na hranici ústavnosti,“ uvedl právník Václav Sládek.

Reportéři ČT: Chemická pomsta (zdroj: ČT24)

Rada: Babiš mě zbavil úrody a pozemku

V roce 2014 tak skončil jak nájemní vztah mezi Pozemkovým úřadem a firmou Andreje Babiše, tak i podnájemní vztah mezi firmou Agro Jevišovice a Bohumírem Radou. Pozemkový úřad však společnosti Agro Jevišovice nájem vzápětí obnovil. Ke svému podnájemníkovi ale firma Andreje Babiše podobně korektní nebyla.

„Z logiky nájemní a podnájemní smlouvy jsem očekával, že jestliže se zachová Pozemkový úřad stejně, jako se zachoval před úpravou, že se to přenese i na podnájemce, což jsem byl já. Očekával jsem slušnost a férovost v tomto jednání, ale on (Babiš – pozn. redakce) využil právní kličky a zbavil mě úrody a pozemku,“ přiznal Rada.

  • Bohumír Rada, dřívější majitel Agro Jevišovice, v roce 2011 svou firmu prodal Andreji Babišovi. Oba podnikatelé podepsali memorandum, v němž Babiš přislíbil, že nechá Radu po převzetí firmy hospodařit na patnácti stech hektarech polí. Svůj závazek však Babiš nikdy nesplnil, zpočátku pronajal Radovi dvanáct set hektarů, loni ho nechal obdělávat už jen necelých osm set hektarů. Nyní je to ještě méně.

Jelikož Babišova firma nájem Radovi neobnovila, stala se právoplatným uživatelem pozemku, a mohla tedy s pšenicí, která mezitím vyrostla, naložit dle libosti. „Danou věc Policie ČR odložila, což znamená, že se nic nezákonného nestalo. Na rozdíl od Reportérů veřejnoprávní televize nemáme problém tuto skutečnost respektovat,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Po zničení úrody získala firma dotaci

Podle státního zástupce Antonína Chaloupky musí být ten, kdo oseje obilím pozemek, u kterého končí nájemní smlouva, srozuměn s tím, že až obilí vzejde, on už nebude jeho vlastníkem. „Je to zásada, která vychází už z římského práva. Majitel pozemku je i majitelem rostlin, které na tomto pozemku rostou,“ dodal Chaloupka.

Pár dní po zničení úrody si firma Andreje Babiše zažádala o dotace na toto konkrétní pole. Dostala 390 tisíc korun.