Cenu za šíření dobrého jména Česka dostal Sís, Bubeníčkové i Čáslavská

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek udělil cenu Gratias agis šestnácti Čechům, kteří se v zahraničí zasloužili o šíření dobrého jména republiky. Mezi oceněnými je olympionička Věra Čáslavská, spisovatel a ilustrátor Petr Sís nebo baletní mistři Jiří a Otto Bubeníčkovi.

Někteří mají českou státní příslušnost, někteří nemají, někteří tu žijí, někteří žijí v zahraničí, ale to co mají společné, je mimořádná důvěra v to, že je Česká republika země, kterou stojí za to propagovat a pro kterou stojí za to mluvit a vystupovat.
Lubomír Zaorálek

Při devatenáctém udělování cen Gratias agis ministr zahraničí uvedl, že laureáty různých osudů a profesí spojuje velmi hluboký a vřelý vztah k České republice a důvěra k ní. „Ta důvěra je na tom to nejsilnější,“ dodal s tím, že představuje pramen síly a zároveň obrovský závazek pro ty, kdo tuto zemi spravují.

Oceněnou Věru Čáslavskou, sedminásobnou olympijskou vítězku a čtyřnásobnou mistryni světa v gymnastice, na cenu nominovala česká ambasáda v Tokiu. Právě zde v roce 1964 zazářila na olympiádě a získala si obdiv Japonců. „Při dnešním vyhlašování mě velice dojalo, že zde byl přímo japonský velvyslanec a hodně přátel z Japonska. Sama jsem je nezvala… a měla jsem pocit, jako bych kapičku patřila i jim,“ prohlásila oceněná olympionička.

Další oceněný Petr Sís žije v New Yorku a je mezinárodně uznávaným autorem knih pro děti, popularitu si získala mj. jeho bilderbuch Zeď o vyrůstání za železnou oponou. Známým se stal rovněž svými ilustracemi nebo výtvarnými díly pro newyorské metro či mezinárodní letiště, včetně gobelínu pro Letiště Václava Havla.

Cena za balet, překlad i nemocnici v Keni

Cenu Gratias agit udílejí ministři zahraničí od roku 1997. Nominovány mohou být osobnosti, které se o šíření dobrého jména země zasloužily nezištně a nad rámec svých profesionálních povinností. V minulosti ocenění získala například polská režisérka Agniezska Hollandová, módní návrhářka Blanka Matragi, architektka Eva Jiřičná nebo lyžařka Kateřina Neumannová.

Ocenění Gratias agis
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Vyznamenání si odnesl i organizátor pražských maratonů Carlo Capalbo, zdravotník Aleš Bárta, který od roku 2006 úspěšně vede zdravotnické středisko na západě Keni nebo baletní mistři Jiří a Otto Bubeníčkovi. Na světových pódiích vystupují přes pětadvacet let a Českou republiku propagují především v Německu, kde působí nejčastěji. „Jsme rádi, že si naše Česká republika váží našeho umění,“ řekli po udělení ceny.

Cenu, kterou je vedle diplomu symbolický křišťálový globus od akademického malíře Zdeňka Petra, převzal předseda Izraelské společnosti přátel České republiky Avraham Harshalom, bohemistky Anna de Almeidová a Anca Irina Ionescuová a překladatelka a osobnost české krajanské komunity v Havaně Jana Rodríguezová.

Dostal ji také ve Finsku působící malíř Petr Řehoř, zakladatel společnosti Artforum Vladimír Michal, který má zásluhu na šíření české literatury na Slovensku, pěvec a hudební pedagog Hanuš Jiří Stein, jenž žije v Chile, českokanadský podnikatel Milan Kroupa a manželé Suren Tsatsralová a Purevjav Tsenguun z Mongolska, kteří studovali v Praze a jejichž české zkušenosti měly podíl na demokratických změnách v jejich zemi. 

Reportáž: Cena Gratias agit pro Síse i Bubeníčky (zdroj: ČT24)