Chovanec pojede přesvědčovat unijní kolegy, aby odmítli zákaz poloautomatických zbraní

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) má na pátečním jednání ministrů EU v Lucemburku odmítnout změnu směrnice o zbraních, mandát mu schválila vláda. Evropská komise totiž v reakci na teroristické útoky v Paříži navrhuje zákaz poloautomatických zbraní. Jenže návrh už odmítla sněmovna i Senát, s poukazem na to, že teroristé své činy páchají nelegálně získanými zbraněmi, nikoli legálně drženými. Podle analýzy ministerstva vnitra by navíc dopady směrnice mohly být rizikem pro vnitřní bezpečnost Česka a znamenaly by ztrátu tisíců pracovních míst.

„Zákazy legálních zbraní nejsou správnou cestou boje proti terorismu. Nesmyslně trestáme slušné držitele zbraní, myslivce i sběratele,“ uvedl Chovanec už před jednáním kabinetu.

Podle premiéra Sobotky je Česko k navrhované směrnici nejkritičtější ze všech zemí EU. Šance na její odmítnutí ale nechtěl předjímat. Snahy o zmírnění směrnice podle něj nebyly úspěšné a nizozemské úpravy ji naopak ještě více zpřísňují. Odmítavý postoj mají také Slovensko, Polsko, Rakousko a Švýcarsko. Mezi příznivce přísnější regulace střelných zbraní naopak patří Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Chorvatsko a Švédsko.

„V České republice je už nyní velmi přísná norma a nechceme omezovat držitele zbraní, kteří si plní své zákonné povinnosti. Česká legislativa je velmi přísná, jedna z nejlepších v Unii, a není důvod na tom něco zásadně měnit,“ prohlásil Chovanec už v dubnu, kdy návrh směrnice odmítla Bezpečnostní rada státu.

  • Palná zbraň, u které se opětovné nabití a napnutí bicího mechanismu děje v důsledku předchozího výstřelu (nemusí se ručně nabíjet) a u které konstrukce neumožňuje více výstřelů na jedno stisknutí spouště.

Podle EK je poloautomatická zbraň „primárně útočná“

Evropská komise přišla v reakci na teroristické útoky, ke kterým došlo loni v listopadu v centru Paříže, s návrhem zakázat všem civilním osobám držení takzvaných poloautomatických zbraní – čili těch, které na rozdíl od automatických a ryze vojenských umožňují při stisknutí spouště jen jeden výstřel.

Změnu vysvětluje tím, že povaha poloautomatických zbraní je „primárně útočná“ a že by se v budoucnu mohly dostat do rukou teroristů. Návrh na novelizaci evropské směrnice počítá také se zákazem deaktivované poloautomatiky, čili zbraní znehodnocených tak, aby s nimi nešlo střílet ostrými náboji (využívají je například historické kluby). 

Bruselem navrhovaná restrikce se může dotknout i některých sportovních nebo loveckých zbraní. Změna by se mohla dotknout i signálních zbraní, startovacích pistolí a znehodnocených zbraní. I na nefunkční pušku by tedy musel mít vlastník zbrojní průkaz. Naopak paintballové a airsoftové zbraně, vzduchovky nebo plynové pistole by směrnice postihnout zřejmě neměla.

V odporu proti zákazu zbraní se vláda shoduje s opozicí

Čeští politici ovšem na rozdíl od Unie legální držení zbraní omezovat nechtějí. „Vnímáme jednoznačnou nutnost aktivně bojovat proti terorismu. V oblasti regulace držení zbraní je však třeba přijímaná opatření zaměřit primárně na nelegální zbraně, nikoli na zbraně legálně držené, jak navrhuje Evropská unie,“ argumentoval ministr vnitra. 

V této věci se shodne i s opozicí, která také vesměs návrh rezoluce kritizovala: „Návrhy Evropské komise jsou naprosto nepřiměřené,“ komentovala je poslankyně za ODS a členka branně-bezpečnostního výboru Jana Černochová. „Předložená směrnice by omezovala sběratelství a nutila ke znehodnocení někdy historicky velmi cenných sbírek,“ dodal poslanec Zdeněk Bezecný (TOP 09). „Já si myslím, že je to další pitomost, se kterou nás Evropská komise otravuje,“ kritizoval směrnici šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

I přes kritiku ale plánovaná změna obsahuje i body, se kterými čeští politici souhlasí. Třeba jednotné značení střeliva a zbraní, stanovení pravidel pro jejich ukládání a znehodnocování nebo zavedení centrálního evropského registru.