Chorvatsko se chystá na léto. Štáb ČT projel cestu do oblíbené Puly

Téma Událostí: Dovolená v Chorvatsku a její nástrahy (zdroj: ČT24)

Chorvatsko se připravuje na prázdninovou sezonu. Kvůli uprchlické krizi a strachu z teroristických útoků zaznamenávají hotely a apartmány výrazný zájem o pobyt u Jadranu. Podle odhadů cestovních kanceláří tam letos vyrazí 800 tisíc Čechů. Cesta autem k moři bude ale tentokrát velmi komplikovaná. Kudy jet, na co a kde si dát pozor zjišťoval štáb České televize se spolupracovníky z Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

CESTA

Mapa
Zdroj: ČT24

Chorvatské pobřeží nabízí atraktivní místa, luxusní hotely i dobré jídlo. Pro Čechy je to nejblíž na Istrii do okolí města Puly. Vzdálenost 850 km se dá překonat za devět hodin. Ovšem pouze v případě příznivé dopravní situace.

Modernizace D1
Zdroj: ČT24

Letos se dá na cestě očekávat zdržení. Už v Česku. Na dálnici D1 probíhá na pěti úsecích rekonstrukce. „Je třeba počítat s dvaceti minutami až půl hodinou, v pátek, sobotu a neděli až s hodinou, obzvlášť v odpolední časy,“ odhaduje mluvčí ÚAMK Igor Sirota, kolik času navíc řidiči na tahu mezi Prahou a Brnem stráví.

 Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl cestujícím doporučuje, aby se před cestou podívali na internetovou stránku www.dopravniinfo.cz, kde jsou k dispozici aktuální informace. Ty jim mohou pomoci se prázdninovým kolonám alespoň částečně vyhnout. Spěchat v omezeních se ale rozhodně nevyplatí. Například těsně před Brnem už funguje úsekové měření.

Dopravní informace
Zdroj: ČT24

Pokuty ze zahraničí úřady vymůžou

Další komplikace čekají na ty, kdo se vydají autem do Chorvatska, v okolí Vídně, kde se opravují páteřní dálnice A23 a A2 a k tomu navíc dva mosty. „Tři noci během léta bude tato část zcela uzavřena. Konkrétní datum bude teprve ohlášeno,“ upozorňuje Sirota.

Na rakouských dálnicích je také třeba mít dálniční známku. Desetidenní vyjde na 260 korun. Při jízdě je třeba dát si pozor na úseková měření, na rychlost dohlížejí i časté policejní hlídky. Pokuty dokážou místní úřady vymoci i poté, co se řidič vrátí domů.

„Začíná se kolem 50 eur, ale šplhá se to až ke dvěma tisícům eur,“ varuje Petr Vomáčka z ÚAMK před vysokými finančními tresty pro neukázněné šoféry. Nejvyšší sazby tak mohou vyjít stejně draho jako celá dovolená.

Cena cesty z Prahy do Puly a zpět
Zdroj: ČT24

V Chorvatsku se vyplatí mýtná krabička

Pokuta 300 až 800 eur hrozí také těm, kdo se rozhodnou využít slovinských dálnic bez zakoupení známky. Bohužel je nutné si pořídit měsíční kupon za 900 korun, na kratší dobu se známka neprodává. Na hranicích s Chorvatskem je pak třeba se opět obrnit trpělivostí. Kvůli kontrolám dokladů lze očekávat další zdržení.

V Chorvatsku na rozdíl od Slovinska a Rakouska dálniční kupony nevedou, platí se mýto. Výhodné je využít elektronickou krabičku, kterou lze zakoupit u mýtných bran. Za 1500 korun mohou turisté projet celé Chorvatsko tam a zase zpátky. Dá se platit i kartou nebo hotově. V takovém případě je lepší přichystat si přesnou částku. „Platil jsem 5,75 euro, dával jsem šest euro a vrátili nám lipy jedna ku jedné,“ popisuje Vomáčka.

I Chorvati se o prázdninách zaměří na dodržování předpisů. Na dálnicích i ve městech budou posílené hlídky s radary na měření rychlosti. „Pokuty za nedodržení rychlosti mají různý rozsah. Záleží na výši překročené rychlosti. Můžou být od 300 až do 15 tisíc kun,“ varuje chorvatský policista. To je v přepočtu od tisíce do 60 tisíc korun. Rychlostní limity jsou ve všech třech zemích obdobné jako v České republice.

  • Alternativních tras do Chorvatska je více, každá však má svá problematická místa. Kromě dálnice D1 a komunikací u Vídně se totiž o prázdninách opravují i silnice u Českých Budějovic a Jihlavy.
Alternativní trasy do chorvatské Puly
Zdroj: ČT24

UBYTOVÁNÍ

Nejen cesta, i shánění ubytování bude v letošním létě v Chorvatsku obtížnější než vloni. Mnohé luxusní hotely a apartmány v oblíbených destinacích jako jsou Poreč, Rabac, Zadar či Makarská už mají vyprodáno. Ubytovací zařízení v Istrii v okolí Puly hlásí poslední pětinu volných kapacit.

Pula je největší město Istrie, svou polohou je pro české turisty nejsnáze dostupná. Ročně sem zamíří asi 370 tisíc Čechů, kteří se nejraději ubytovávají v apartmánech. Jejich cena se na předměstí města, odkud je to 5 minut autem do centra a k moři asi 20 minut pěšmo, pohybuje mezi padesáti a osmdesáti eury za rodinu za týden.

„Protože jsem Češka, tak máme 90 procent klientely Čechy,“ říká majitelka apartmánu v Pule Lucie Kanižajová, která ve městě žije a podniká 12 let. „Z nich asi tak 60 procent jsou stálí hosté, zbytek lidí si nás najde,“ dodává.

V poslední době se ale Češi stále častěji ubytovávají i v hotelích. Zvláště ti, kteří mají speciální požadavky. „Páry hledají kvalitní hotely se sportovním zázemím. Rodiny s dětmi si vybírají plážové hotely s akvaparky,“ říká Rafaela Golja, pracovnice jedné z cestovních agentur.

Cena hotelového pokoje je v červnu zhruba 50 eur, v červenci a srpnu až 120 eur na osobu za den včetně snídaně, wellness služeb a lehátek na pláži. Výhodou hotelových komplexů je, že turisté to mají na pláž skutečně blízko. Někdy dokonce jen pár desítek metrů.

Pozor na odtah vozu

Kromě polehávání na rozpálených plážích turisté v Chorvatsku vyhledávají i adrenalinové zážitky. Lezou po skalách, věnují se paraglidingu, nejpopulárnější je ale potápění. „Řešíme některá zranění, která jsou spojená s potápěním, jako je přetlakový syndrom a dekompresní nemoc,“ konstatuje chorvatská lékařka.

Ceny potravin v Chorvatsku
Zdroj: ČT24

Pula nenabízí jen potěchu těla, ale i ducha, neboť je plná historických památek. Tou nejznámější je římské koloseum, v jehož útrobách se ukrývá muzeum. Vstup stojí pro dospělého v přepočtu 200 a pro dítě 100 korun.

Pakliže se turisté do centra Puly vydají autem, měli by myslet na zaplacení parkovného, obvykle činí čtyři kuny na hodinu. V opačném případě jim hrozí vysoká pokuta. „Cena za odtah je 300 kun. Pokuty se pohybují od 300 až do 700 kun,“ říká chorvatský policista Eduard Samac.