Začíná sezona letních dovolených. Štáb ČT projel cestu do italského Bibione

Události: Za kolik letos na dovolenou k moři (zdroj: ČT24)

V mnoha přímořských letoviscích začíná v těchto dnech sezona letních dovolených. První občané Česka zamíří k moři už v průběhu června. Očekává se, že zájem letos stoupne u zejména blízkých a tradičních destinací jako je Chorvatsko či Itálie. Právě do Itálie míří na prázdniny po vlastní ose až 600 tisíc Čechů – nejčastěji do letovisek Bibione a Rimini. Na cestě ale už teď platí řada omezení a nových pravidel. Kudy jet, na co a kde si dát pozor zjišťoval štáb České televize spolu s pracovníky Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

CESTA

Do známého italského letoviska Bibione je to z Prahy 750 km. Nejvhodnější cesta vede přes České Budějovice, Linec, Salzburk, Villach a Udine. S prvními komplikacemi budou muset v létě řidiči počítat už u Tábora, kde se staví dálnice D3. „Je zde snížena rychlost. Navíc na vjezdu na tu stavbu, kde začíná to omezení, často chytají policisté, takže pozor na rychlost, je tam šedesátka,“ varuje pracovník ÚAMK Petr Vomáčka.

V Rakousku je nutné mít originální dálniční známku. Někteří řidiči na internetu nabízejí už jednou použité kupóny. Znovu ho nalepit na okno auta se ale rozhodně nevyplatí. „Pakliže si nalepíte tu přelepovanou známku, tak tam není to lepidlo s mikročástečkami a radar pozná, že to není originální známka,“ varuje Igor Sirota z ÚAMK. Pokuta za takový přestupek se může vyšplhat až na 300 eur.

Rakouská dálniční známka
Zdroj: ČT24

Vhodné je také před cestou z čelního skla odinstalovat kameru. V Česku jsou sice v posledních letech velmi oblíbené, u našich jižních sousedů je tomu ale naopak. „V Rakousku je zákon na ochranu osobních údajů a ten ji vysloveně zakazuje. To samé platí pro navigace,“ upozorňuje Vomáčka.

Rozhodně se v Rakousku také nevyplatí spěchat. Letos navíc pokuty tamní úřady vymohou i poté, co se řidič vrátí domů – umožňuje to evropská dohoda o vymáhání pokut. „Úsekové měření v Rakousku je instalováno buď do tunelů, nebo případně do rizikových úseků například v Alpách. Takže pokud jedeme rychleji, přijde nám fotka domů a musíme ji zaplatit,“ říká Vomáčka.

Jedno z kritických míst na cestě do Itálie se nachází za rakouským Salcburkem, kde se sbíhají trasy z Německa a z česko-rakouské strany. Právě tady se v létě tvoří výrazné kolony. „Pokud se střídají turnusy červenec/srpen, tak bohužel kapacity nestačí,“ říká pracovník ÚAMK s tím, že loňský rok se za Salcburkem tvořily kolony o délce kolem 25 kilometrů. „Takže dostatek tekutin a zásoby jídla,“ dodává.

Cesta štábu ČT z Prahy do italského Bibione
Zdroj: ČT24

V Rakousku se navíc platí i mýto, převážně za průjezd tunelových komplexů. „Pokud chceme objet mýtný úsek v Rakousku, tak sjíždíme na Radstat a objíždíme po silnici 99, napojujeme se o kousek dále u vesnice Tamsveg,“ radí také Vomáčka.

V Itálii je pak podle dopravního experta ÚAMK rozhodně nejdůležitější dodržovat rychlost. Na dodržování 130 kilometrů v hodině dohlíží brány s informačními tabulemi. „Je to na měření rychlosti. Policisté jsou buď napojeni na tu bránu vzdáleně a vyjíždí k těm případům, nebo případně posílají fotky,“ varuje.

Kola musí být označena pruhovanou tabulí
Zdroj: ČT24

Ten kdo si do Itálie veze kola, musí je mít řádné označené pruhovanou tabulí. Ta sedá koupit na benzinových stanicích v Rakousku i Itálii. Tankovat v těchto zemích se ale nevyplatí. „Rozhodně v Čechách je to levnější než v Rakousku a rozdíl proti Itálii je devět korun na litru, to znamená: tankovat určitě u nás,“ říká Igor Sirota z ÚAMK. Experti současně upozorňují, že vozit s sebou palivo v kanystru je v Itálii zakázané. „Pokud už, tak pouze v desetilitrovém homologovaném kanystru, rozhodně ne v tom tradičním českém plecháči.,“ dodává Sirota.

Do Italského Bibione štáb ČT dorazil po deseti hodinách jízdy. V hlavní sezoně se cesta ale může protáhnout, proto je potřeba počítat s časovou rezervou pro dojetí do cíle.

Náklady na cestu Praha–Bibione
Zdroj: ČT24
Srovnání nákladů na cestu Praha–Bibione
Zdroj: ČT24

UBYTOVÁNÍ

Severoitalské Bibione je druhé největší letovisko v zemi. Ročně ho navštíví více než 33 tisíc Čechů a nejčastěji se ubytovávají v apartmánech. „V tomto období – tedy v červnu – cena za čtyřlůžkový apartmán začíná okolo 350 eur. V červenci a srpnu je to na týden kolem 700 eur,“ říká zástupce cestovní kanceláře Europa Tourist Group Gaetano Bandolin.

„Naše ceny zahrnují vše: energie, slunečník a dvě lehátka na pláži a trezor, který je v ložnici… Klienti mají možnost výběru – zda budou mít polopenzi, nebo ne,“ dodává Senada Imerno, recepční Apartmánu Villaggio Planetarium. Minimálně třídenní polopenze vyjde v tomto komplexu pro dospělého na 22 a dítě na 17 eur. 

Čím blíž k moři se pak ubytování nachází, tím roste jeho cena. V hotelu přímo u pláže vyjde v sezóně jedna noc i na sto eur pro jednu osobu. Turisté ubytovaní dále mohou využít kola či autobus zdarma. Najít si pak své místo na pláži se může zdát být složité, díky rezervaci v konkrétním apartmánu má ale konkrétní turista garantované lůžko na celý týden úplně zadarmo. Na plážích budou mít letos turisté poprvé k dispozici i wifi zdarma.

Autobus v Bibione vozí turisty na pláž zdarma
Zdroj: ČT24

Zajištěna je i lékařská pomoc. „V letní sezóně přijímáme 120 lidí navíc: lékaře, zdravotní personál a tlumočníky,“ potvrzuje Carlo Bramezza, generální ředitel zdravotnických zařízení v Bibione. Každé léto tady lékaři ošetří přes 20 tisíc lidí, Češi se na tom podílí třemi procenty. Nejčastěji jde o nevolnost, zalehnuté uši, nachlazení, ale i zásahy u dopravních nehod a utonulých. S čím si neporadí přímo na pláži, vyřeší v blízké ambulanci.

„K ošetření je třeba mít zdravotní průkaz, platný, doplněný dokladem totožnosti. Je-li to vážné, neplatí nic. V případě drobného úrazu musí každý, a to i místní, zaplatit poplatek 25 eur,“ dodává ředitel Carlo Bramezza. Při návratu do Čech je pak možné požádat pojišťovnu o proplacení tohoto poplatku. Ta může, ale nemusí vyhovět.

Apartmán v Bibione
Zdroj: ČT24
Hotel v Bibione
Zdroj: ČT24

VÝLET DO BENÁTEK

Bibione také svou polohou nabízí příležitost k několika zajímavým výletům. Například do Benátek je to zhruba 90 kilometrů. Autem se dá jet až do přístavu Punta Sabbioni, kde lze vůz zaparkovat na 12 hodin za šest euro. Do samotných Benátek se lze dopravit lodí za 20 eur. Ta samá jízdenka pak ale lze využít i pro benátskou hromadnou dopravu – taktéž lodní.

Cesta z Bibione do Benátek
Zdroj: ČT24

Prohlídky významných dominant Benátek stojí od 27 do 50 eur. Trasy zpravidla začínají u Dóžecího paláce. Do řady kostelů je možné se podívat i bez poplatků. Vyrazit si ale na hodinovou projížďku v gondole vyjde posádku na 80 eur. Kdo není náročný, spokojí se s lodní MHD, tzv. autobusy na vodě. Lístek na celý den stojí 15 eur.

Jídlo v úzkých benátských uličkách jen pár metrů od náměstí svatého Marka je možné si koupit v nejrůznějších obchodech – toust či sendvič za zhruba 5 až 6 euro. V restauraci pizza, půl litru vody, či dvojka bílého za 20 eur. Celodenní výlet do Benátek tak může čtyřčlennou rodinu vyjít na zhruba 140 eur.

Benátky
Zdroj: ČT24