Novinář Balšínek: Nenávistné příspěvky? Lidé si musí uvědomit svou odpovědnost

Lidé si musí uvědomit, že nesou odpovědnost za to, co na sociálních sítích zveřejní. Řada z nich si totiž myslí, že se schová pod přezdívku a nic se jim nemůže stát. V Událostech, komentářích tak reagoval šéfredaktor týdeníku Echo24 Dalibor Balšínek na nový kodex Bruselu a internetových gigantů ohledně mazání nenávistných příspěvků. Přemíry regulace se ale obává. Také podle novináře Ondřeje Neffa je třeba odlišovat příspěvky Islámského státu, kde jde o kriminální čin, od „řečí“ na českém internetu, kde by se k zásahům mělo přistupovat obezřetněji.

Evropská komise se na podobě kodexu dohodla společně s internetovými giganty jako Facebook, Twitter nebo YouTube. Firmy by měly podle této dohody vždy do 24 hodin od upozornění prověřit, zda je nějaký obsah závadný. V případě, že tomu tak bude, odstraní ho nebo k němu deaktivují přístup. Zásahy přitom byly i doteď – třeba Twitter už zablokoval přes 12 tisíc účtů, hlavně v souvislosti s propagací Islámského státu.

Součástí kodexu je i závazek firem poskytovat informace o svých zákrocích členským zemím. Podle Komise by se měly snažit o prosazení vlastních právních předpisů, a to jak na síti, tak i „off-line“.

Morální odpovědnost neseme všichni, říká mediální expert

Podle mediálního experta Jakuba Macka je důležité, aby o otázce, kde už začíná cenzura svobody projevu, nerozhodovala jedna autorita. „To je otázka, kterou si musíme zodpovědět my všichni dohromady. Morální zodpovědnost za to, jak vypadá náš veřejný prostor, asi těžko budeme svěřovat jenom korporátním aktérům nebo se stoprocentní důvěrou například jenom státům,“ poznamenal Macek.

Také Balšínek si není jistý, zda je dobře provádět zásahy centrálně. „Mělo by docházet především k vymahatelnosti stávajících zákonů. Sociální sítě a provozovatelé internetových serverů by se měly snažit, aby se příspěvky porušující zákon na jejich stránkách neobjevovaly,“ konstatoval novinář.

Nenávist je jasně definovaná zákonem. Pokud dotyčný vyzývá ke krádeži nebo k fyzické likvidaci, je to dostatečný důvod k tomu, aby takové příspěvky byly odstraněny a jejich autoři za ně nesli odpovědnost, míní Balšínek. „Někteří uživatelé internetu mají pocit, že jim to poskytuje anonymitu a že se mohou schovat za nějaký pseudonym a nenesou za to odpovědnost,“ upozornil žurnalista.

Přišli jsme o hodně iluzí, ale myslím si, že internet přispívá k větší nervozitě a vyhrocenosti veřejné nálady. Otázka je, jestli je to dobře, nebo špatně. Je to prostě tak.
Ondřej Neff
vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

Podle Neffa je důležité uvědomit si, že se situace liší stát od státu. „My tu nemáme žádné menšiny, které mají odlišné politické postoje, odlišné náboženství a už vůbec tu nemáme žádné násilné struktury, což mají Francouzi, Belgičané nebo Holanďané. Tam je ta situace mnohem výbušnější, tak se snaží nastavit přísnější podmínky,“ podotkl novinář.

Svoboda slova má být neomezená, ale zároveň má být postihováno jednání, které druhým ubližuje. Je to obrovský paradox.
Martin Komárek
poslanec

Sám je ale proti paušálnímu odsuzování nenávisti. „Osobně se s tím potýkám už dvacet let. Jsem jeden z prvních, kdo zavedl takzvané diskuse pod články a trápí mě to. Když dám ale na misku vah na jednu straně možnost, aby se lidé vyjádřili, a na druhou, že se tam vyjadřují i hnusní lidé, tak si přeci jen myslím, že možnost vyjádřit se je pozitivnější,“ zdůraznil Neff.

Události, komentáře: Je svoboda slova v dnešním světě v ohrožení? (zdroj: ČT24)

Nový zákon trestá za podněcování k třídní nenávisti

Podle novely českého trestního zákoníku bude hanobit třídu definovanou životním stylem, vzděláním, příjmem i autoritou trestné, stejně jako podněcovat nenávist k lidem s různým pohlavním ztotožněním a způsobem, jak někteří vykonávají pohlavní styk.

Novela vyvovala řadu kritických ohlasů, podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) se ale změna zveličuje. „Tyto trestné činy jsou stíhány v desítkách případů ročně a musí to mít nějakou intenzitu,“ prohlásil nedávno v Partii na Primě.

„Náš život je čím dál tím víc regulován a omezován, můžeme být postiženi, aniž bychom si to uvědomovali. Myslím si, že to, co připravuje ministr Pelikán, může být zneužito, stejně tak nový zákon stanovující sazby za urážku úřední osoby. Bude stále těžší v téhle společnosti žít, a člověk bude mít obavy, aby se nevědomky nedopustil trestného činu,“ míní Balšínek.

V rámci všeobecného utahování šroubů je to další bič na ty, kteří budou postihováni. Myslím, že trestní zákoník dává dostatečný prostor už nyní, nevidím důvod, proč by mělo docházet k nějakému zpřesňování.
František „Čuňas“ Stárek
disident (nestr. za ODS)

Neff má obavy především z případné kriminalizace toho, že se někdo cítí dotčen. „Jestli se to prosadí do práva, tak už budeme vysloveně v Orwellovském světě. Už je to ve veřejné diskusi,“ připomněl novinář.