Lovosice začaly likvidovat ekologickou časovanou bombu v centru města

UDÁLOSTI: MŽP nabízí 100 milionů na likvidaci nelegálních skládek a starých ekologických zátěží (zdroj: ČT24)

V Lovosicích začala odběrem vzorků ze sudů sanace v bývalé olejně v centru města, kde se nachází na 700 tun nebezpečných chemikálií představujících riziko pro životní prostředí i pro obyvatele. Chemikálie jsou tu ve vzduchu i cítit.

Když sem inspektoři životního prostředí přišli, aby popsali rozsah znečištění, využili značnou část Mendělejevovy tabulky. O peníze na sanaci starých ekologických zátěží mohou nově kromě krajů a obcí s rozšířenou působností žádat samostatně i menší obce.

„Je to časovaná bomba, protože je to chemická laboratoř, kde jsou smíchané chemikálie v různých množstvích a koncentracích, často jsou neznámé, toxické, nebezpečné nejen pro vodu, ovzduší, ale i pro lidi. Ze zkorodovaných sudů několik let chemikálie vytékají,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který nedaleko Lovosic bydlí.

Areál o rozloze zhruba 2,5 hektaru se nachází v bezprostřední blízkosti centra města, v okolí jsou školy, kolem denně chodí děti. Hrozbou je zahoření chemikálií. „Určitě si město oddechne, až odpady zmizí,“ řekl starosta Milan Dian.

Náklady na odstranění ekologické zátěže jsou 1,8 milionu korun. Radnice zaplatí 21 procent, zbytek tvoří dotace od ministerstva životního prostředí.

Richard Brabec v Lovosicích
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Staveniště ve středu převzalo od města sdružení společností Purum a Aquatest. „Sanace je rozdělena do několika etap. První je vzorkování odpadů, provedení analýz odpadů a určení, jak budou odstraněny. Další etapou je zabezpečení odpadů do vhodných obalů, abychom se s nimi mohli vydat na silnice, a po transportu budou odstraněny ve spalovně, cementárně, na skládkách nebezpečného odpadu nebo mohou být energeticky využity, podle výsledku analýz,“ popsal jednatel firmy Purum a předseda představenstva společnosti Aquatest Daniel Kraft. Celá sanace potrvá čtyři měsíce.

V sudech jsou většinou surové oleje, ve skleněných nádobách kyseliny. V olejně byl i radioaktivní odpad. „Byly to náplně z rentgenových přístrojů a analyzátorů, které sloužily při výrobě jedlých olejů a olejů do motorových pil. Úřad pro jadernou bezpečnost tento odpad už odvezl,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí lovosické radnice Vojtěch Hamerník.

Olejovna v Lovosicích
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Náklady na odstranění zátěže bude město vymáhat po původci odpadů, kterým je společnost Wowitra. Té Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v minulosti dala několik pokut, firma je ale ještě nezaplatila. Podle vedoucího odboru životního prostředí Vojtěcha Hamerníka je vlastníkem nemovitostí Belgičan Beyne Bruno Beatrice. S ním se ve středu sešlo vedení města poprvé.

Práce v olejně skončily v roce 2009, od té doby místo chátrá. Co bude po vyčištění lokality dál, ale není jasné. Starosta by si přál, aby stavební suť a rozpadlé budovy nahradilo sportoviště. Lovosice mají sportovní areál u Labe, který však v minulosti několikrát zničily povodně. Vlastník přišel i s úvahou prodeje nemovitosti městu. „První nástřel byl 86 milionů korun, což je samozřejmě pro město nemyslitelné,“ uvedl starosta.

O peníze na sanaci starých zátěží mohou nově žádat i obce

V České republice jsou podle ministra Brabce desítky, možná stovky míst, které představují riziko pro životní prostředí i pro obyvatele. Viník takové ekologické zátěže třeba nemá peníze na její odstranění nebo zmizel.

„Proto jsme se loni rozhodli vypsat program, který bude motivovat kraje, obce s rozšířenou působností a v rámci nové výzvy i běžné obce, aby si řekly o dotaci na odstranění rizika havárie,“ uvedl Brabec.

Obce mohou získat až 80 procent nákladů na likvidaci zátěže a na zbylých 20 procent mohou získat desetiletou bezúročnou půjčku od státu. Žádosti mohou zájemci posílat do 16. prosince. Ministerstvo může rozdělit 100 milionů korun.

V rámci výzvy pro kraje a obce s rozšířenou působností doposud získaly samosprávy dotace přes 40 milionů korun na sanace bývalých průmyslových závodů či ilegálně navezených odpadů.

Náklady na nezbytná nápravná opatření se následně vymáhají po majiteli nebo původci. Ministerstvo podpoří taková sanační opatření, která minimalizují rozsah ekologických havárií nebo odvrátí akutně hrozící riziko jejich vzniku. Minimální výše dotace na jeden projekt je 100 000 korun, maximální výše 20 milionů korun.

Šest skládek už zmizelo nebo právě mizí: pneumatiky u Skutče, chemikálie v Brněnci nebo textil v Arnolticích. Odborníci upozorňují i na jiné zátěže.