V desetitisících konzerv se sardinkami je příliš kadmia, musí z obchodů

Kvůli zvýšenému množství kadmia nařídila veterinární správa stáhnout z obchodů 43 tisíc konzerv se sardinkami. Jsou původem z Thajska a prodávají se pod značkou Essa. Většina z nich je ve skladech, přes 400 kusů však již odešlo do obchodů. Státní veterinární správa (SVS) ale zdůraznila, že množství kadmia zjištěné v sardinkách nepředstavuje přímou hrozbu pro zdraví.

Konzervy, které nařídila SVS stáhnout, byly označeny jako Sardinky ve vlastní šťávě. Země původu je Thajsko – Thailand No. 2026 – On-Green Products Co., Ltd. Problematická dodávka má minimální trvanlivost do 15. ledna 2019. Ve výrobku bylo nadlimitní množství kadmia – zhruba dvojnásobek povolené hodnoty. Za to hrozí dovozci až milionová pokuta.

„Otrava tímto kovovým prvkem se projevuje bolestí hlavy, nevolností či zvracením. K podobným projevům však zpravidla dochází až při mnohonásobném překročení limitů. V tomto případě detekované množství nepředstavuje přímou hrozbu pro zdraví spotřebitelů, nicméně takovouto potravinu nelze uvádět na trh,“ uvedl mluvčí veterinární správy Petr Pejchal. Sardinky se proto vrátí do země výroby nebo bude produkt odstraněn.

Většinu sardinek s nadměrným množství kadmia navíc nikdo neměl příležitost sníst. Z 43 tisíc konzerv se jich do prodejní sítě dostalo pouze 413. Zbytek je ve skladech v Dolním Újezdě a Českých Budějovicích. Kdo závadnou konzervu přesto již zakoupil, může ji podle veterinární správy vrátit v místě prodeje.

Předchozí případ nadlimitní koncentrace nebezpečných látek v konzervách se sardinkami zaznamenala veterinární správa v únoru u konzerv společnosti Hamé. „Výrobky jsme následně úspěšně reklamovali u jejich dodavatele z Thajska,“ uvedl tehdy mluvčí firmy Petr Kopáček. SVS počátkem května nařídila například také stažení sýra Roquefort, který obsahoval bakterii Escherichia coli, koncem února pak mraženého mečouna, kde bylo zvýšené množství rtuti.