Česku se daří. Státní zaměstnanci by mohli dostat přidáno ještě letos

Všichni státní zaměstnanci by si ještě letos mohli na platu polepšit až o pět procent. Například učitelé a lékaři by pak mohli dostat znovu přidáno ještě i na přelomu roku. Jde o novou a zatím nejpravděpodobnější variantu navýšení mezd. Politici se chtějí dohodnout co nejdřív, aby mohli napsat Bruselu, kolik peněz hodlá vláda v příštích letech utratit.

Hledat se nyní bude termín, zda platy zaměstnanců porostou od září, nebo až později. „Považujeme za logické, aby došlo k navýšení už od 1. září letošního roku,“ uvedl šéf odborů Josef Středula.  

Vedle letošního navýšení by mohly platy vzrůst od Nového roku ještě o dalších pět procent, ale jen vybraným skupinám. Půjde například o učitele. Zdravotníci by mohli dostat od začátku roku dokonce až deset procent navíc.  

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) je nicméně stále ve hře více variant. „Že by tři procenta dostali všichni, pět procent někteří a deset procent další, především zdravotníci,“ řekl ČT. 

Všem státním zaměstnancům porostou platy ještě letos (zdroj: ČT24)

Pro policistu s platem necelých 30 tisíc hrubého by pět procent znamenalo zhruba 1200 korun navíc. Policisté i hasiči ale stále nedostali zpět ani to, co jim někdejší vláda vzala v době krize.

„Aby se to dorovnalo k roku 2011, chtěl bych alespoň deset procent,“ řekl České televizi Tomáš Machovič, který je u policie 16 let. „Nejdřív by to měli dorovnat a pak nám navýšit pět,“ dodal velitel družstva hasičů v Ostravě Vít Ovčačík.

Babiš: Šetřit se má i v dobrých časech

Zvýšení platů se nebrání ani ministr financí Andrej Babiš. „Jsem pro, domluvit se na růstu na dva roky dopředu. Například pro učitele pět procent příští rok, pět procent v roce 2018.“ Podle ČSSD ale vývoj rozpočtu ukazuje, že by se platy mohly zvedat už v tomto roce.

Zatím totiž stát hospodaří s přebytkem třicet a půl miliardy korun, což je nejlepší výsledek v historii samostatné České republiky. „Když se nám daří, tak máme být rozumní a šetřit i v dobrých časech. Koaliční partneři se rozhodli, že si to vezmou jako rukojmí na to, aby prosadili některé své nereálné požadavky,“ upozorňuje ministr.

Česku hrozí v Bruselu ostuda

Podle občanských demokratů se ale po čtyřech měsících nedá říct, zda vláda hospodaří lépe. „Je pravdou, že přebytek je nadprůměrný. Máme ale také nadprůměrný ekonomický růst, který samozřejmě přináší vyšší příjmy,“ vysvětluje ekonomický expert Jan Skopeček z ODS. 

Opozice nicméně souhlasí s tím, že by platy mohly vzrůst. Kolik a kdy dostanou státní zaměstnanci přidáno, by mohlo být jasné, až ČSSD a hnutí ANO najdou kompromis. Podle obou stran to musí být rychle. Česku už totiž teď hrozí ostuda. Evropské komisi kvůli platům nedodalo včas plány hospodaření na příští roky.