České hory zasypal sníh. Na Šumavě čekají až čtvrt metru

České hory zasypal sníh. Na Šumavě napadlo přes noc a během rána v nejvyšších polohách až dvacet centimetrů. Silničáři jsou od noci v terénu, vážnější problémy v dopravě ale kvůli počasí nejsou. Nejvíce sněhu očekávají meteorologové vedle Šumavy i v Jizerských horách a Krkonoších. Napadnout by zde mohlo deset až patnáct centimerů. Během dne by mohlo sněžit i na Českomoravské vrchovině a v Jeseníkách.

Na Šumavě sníh zasypal například Modravu. Na konci dubna to ale nikdo v horské vesnici nepovažuje za až tak výjimečné. „Napadlo nám zatím deset centimetrů sněhu a na Březníku už dvakrát tolik,“ řekl starosta Modravy Antonín Schubert. 

Sněžit bude na horách i během dne. V nižších polohách se sníh nedrží, ale ve vyšších částech Šumavy zůstává. Silničáři v kraji už většinu techniky přezbrojili na letní údržbu. „Jen v nejvyšších polohách jsme si nechali pro jistotu pár sypačů, ty jsou od noci v terénu a projíždějí, když někde napadá nebo nafouká sníh,“ řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička. 

Ranní chumelenice v Liberci (zdroj: iReportér/Jakub Kopecký)

Meteorologové varovali, že na Šumavě spadne za 24 hodin až čtvrt metru sněhu, v Krkonoších až 15 centimetrů. Na horách má také silněji foukat, vítr má v nárazech dosáhnout až 72 kilometrů za hodinu.

Během dne může sněžit v polohách nad 900 metrů nad mořem, v západních Čechách lze ale sníh očekávat i nad 500 metry. V polohách nad 600 metrů platí výstraha před sněhovými jazyky pro Klatovsko, Českokrumlovsko, Prachaticko, Náchodsko, Trutnovsko a Semilsko.

Kvůli mrazům bude nízká úroda meruněk

Zima a noční mráz trápí i pěstitele a zahrádkáře. Vysázené květiny, kterým by jarní mráz mohl uškodit, musejí přikrývat. V olomoucké botanické zahradě se strachují o vzácný pryšec ze Středomoří.

O úrodu se bojí i pěstitelé brambor nebo rajčat. Ze stromů špatně odolává jarním mrazům zejména ořech vlašský. Už teď je také jasné, že bude kvůli mrazům nízká úroda meruněk.