Armáda bude pokračovat v Afghánistánu i Mali, část vojáků ale přejde do sil rychlé reakce

Česká armáda se bude i v příštích dvou letech podílet na misích v Afghánistánu a Mali. Vyplývá to z priorit zahraniční činnosti vojska, které schválila vláda. Česko bude také pomáhat s bojem proti tzv. Islámskému státu a s kolektivní obranou NATO. Plán misí na období 2017 a 2018 bude muset ještě schválit parlament.

Současný mandát pro české ozbrojené síly v zahraničí vyprší na konci roku. Nový dvouletý by neměl na dosavadní zahraniční činnosti armády změnit takřka nic. „Návrh počítá s pokračováním ve všech dosavadních zahraničních operacích. Prioritou zůstávají mise Resolute Support v Afghánistánu a mise EU a OSN v Mali. Kromě toho chceme významně přispívat do Sil rychlé reakce, které jsou zásadním mechanismem kolektivní obrany NATO,“ popsal plánovanou zahraniční činnost české armády ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Pro aliančních síly rychlé reakce vyčlení Česko v příštím roce 810 vojáků. Budou připraveni pro nasazení v rámci operací NATO nebo OSN či mírových misí OSN.

Přímo v zahraničí potom bude největší český kontingent v Afghánistánu, ačkoli oproti současnému mandátu bude mít česká armáda v neklidné zemi méně vojáků. Podle nynějšího mandátu může vyslat do Afghánistánu až 310 vojáků, v roce 2017 jich bude 270, o rok později o dalších dvacet méně. I v poněkud menším počtu budou pokračovat v ochraně spojeneckých sil a výcviku afghánské armády.

Dalších 60 lidí by měla česká armáda v příštích dvou letech vyslat do Mali, aby pomáhali v rámci misí EU a OSN cvičit místní vojsko a také působili ve štábech malijské mise. Nadále tedy již v Mali nebudou české speciální jednotky.  

Méně početné české vojenské skupiny budou působit i na Balkáně. Deset vojáků chce vláda poslat do Bosny a Hercegoviny, dva do Kosova. Armáda bude pokračovat i v misích na Sinaji, kde ji má reprezentovat 25 vojáků a transportní letoun C-295, a pětičlenná česká skupina bude i na Golanech. V rámci velitelských struktur se potom armáda zúčastní i námořních misí EU – protipirátské operace v oblasti Afrického rohu a operace zaměřené na omezení migrace ve Středomoří.