Lihový boss Březina stihl před policií skrýt stovky milionů – z vazby posílal tajné depeše

Kolik si vydělal lihový boss Radek Březina, kterého soud poslal nepravomocně na 13 let do vězení, se dá jen odhadovat. Policie zajistila majetek v hodnotě asi 400 milionů korun. To ovšem podle odhadů Reportérů ČT zdaleka není vše. Reportáž Dalibora Bártka ukazuje, jak Březina vyváděl stovky milionů korun ze svých kont prostřednictvím tajných instrukcí, které posílal z vazby. Na tyto operace byla policie krátká a po penězích se slehla zem. Březina tak i po svém návratu z vězení zřejmě stále bude patřit k velmi bohatým lidem.

Radek Březina vytvořil a po dobu nejméně 15 let řídil černé lihové obchody, které svými rozměry a dosaženou škodou nemají v historii České republiky obdoby. „Škoda dosáhla 6,4 miliard korun, což je možná jedna z nejvyšších škod na daňovém úniku, která byla prokázána,“ konstatuje soudce Eduard Ondrášek. 

Soud sice kvůli obrovským podvodům poslal Radka Březinu a šest jeho kompliců v souhrnu na více než 60 let do vězení, kauza však není ani zdaleka u konce. Ve hře jsou totiž majetky Březinovy rodiny za stamiliony korun. Stát je chce získat, aby sanoval škody, které mu lihová mafie způsobila. Skupina kolem Radka Březiny dělá naopak vše pro to, aby majetky ochránila. Ostatně právě peníze byly jednou z nejdůležitějších věcí, které řešil stíhaný lihový boss Radek Březina, když z vazby tajně rozesílal písemné instrukce komplicům.

Podle odhadů ČT nashromáždil Březina přes miliardu

K nejvýnosnějším zločinům patřilo nelegální obchodování s lihem. Zjistit, jakou sumu Radek Březina na úkor státu zinkasoval, je ale prakticky nemožné. Lihové kšefty totiž probíhaly po velmi dlouhou dobu a Březina nevydělával jen na nich, ale také na pronájmu budov získaných ze zločinů či například půjčováním černých peněz. Jeho bratr Tomáš, který byl v kauze rovněž odsouzený, odhadoval v rozhovoru pro ČT Březinovy zisky na zhruba půl miliardy korun.

Taková částka je ale podle všeho výrazně podhodnocena. Když Česká televize z dostupných podkladů spočítala alespoň přibližnou výši investic, které Radek Březina a jeho rodina uskutečnili v době, kdy k lihovým podvodům docházelo, došla k více než dvojnásobné sumě: 1,2 miliardy korun. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Radek Březina totiž skrytě ovládal strukturu mnoha firem. Do jejich vzniku a vybavení vložil odhadem 200 milionů korun. Nejcennější z nich přitom byla společnost Morávia-chem, která gangu sloužila k získávání nelegálního lihu. „Měla hodnotu ke dni mého zadržení určitě nejméně za 150 milionů,“ tvrdí Tomáš Březina.

Když Radka Březinu na podzim roku 2012 policisté zadrželi, měl u sebe složku s desítkami směnek, které dokladovaly, že nejrůznějším lidem, většinou nelegálním obchodníkům s lihem, napůjčoval na sebe a na svého bratra přes 200 milionů korun. Tyto směnky teď vymáhá Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Dalších asi 100 milionů korun vložil Radek Březina do více než 2,5 milionů litrů lihu, který detektivové nalezli ukrytý v šesti důmyslných skrýších na různých místech republiky. 

Nákupy akcií i nemovitostí – na manželku či otce

Zdaleka největší sumy peněz však šéf lihového impéria investoval do akcií a lukrativních nemovitostí. I v tomto případě postupoval tak, aby minimalizoval riziko odhalení. Nákupy neuskutečnil sám, ale na účet své manželky a především otce.

„Otec Radka Březiny pan Vladimír Březina měl přijímat na své bankovní účty jednak vklady v hotovosti, která pocházela z trestné činnosti Radka Březiny, nebo mu byly na jeho bankovní účty zasílány tyto špinavé peníze bankovními převody a on s nimi dál nakládal tím, že za ně pořizoval nějaký majetek typu cenné papíry a nemovitosti,“ tvrdí ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality na olomouckém státním zastupitelství Petr Šereda. Vladimír Březina to ale odmítá – prý jde o naprostý nesmysl.

Reportéři ČT: Majetek lihového bosse Radka Březiny (zdroj: ČT24)

Když policie během vyšetřování lihové kauzy prověřila majetkové poměry Březinových,  tak zjistila, že rodina vlastní přímo nebo skrytě desítky nemovitostí, za které zaplatila přibližně čtvrt miliardy korun. Patří mezi ně administrativní budovy například v Havířově, Vyškově, Prostějově, Ostravě nebo Valašském Meziříčí. Absolutní většina nemovitostí je přitom napsána právě na Vladimíra Březinu.

Obdobně přitom proběhly i rozsáhlé nákupy akcií na účtech manželky a otce lihového bosse. V letech 2006 až 2012 oba nakoupili cenné papíry přibližně za 450 milionů korun. I v tomto případě k nákupům posloužily převážně peníze vložené od lidí či firem, které lihový boss řídil.

Detektivové na to přišli analýzou bankovních účtů. Dokládá to však i obsah tajných instrukcí, které Radek Březina posílal z vazby. Popisoval v nich, jak před policií ukrýt majetek, který jeho otec zakoupil za černé peníze. Z toho, co psal v poznámkách z vazby Radek Březina, jde o 600 milionů korun.

Za legalizaci výnosů z trestné činnosti proto policisté stíhají nejen Radka a Tomáše Březinovy, ale také manželku lihového bosse Stanislavu Březinovou, otce Vladimíra Březinu a další tři spolupracovníky. „Majetek, který je evidován přímo na osoby obviněných, nám zákon umožňoval zajistit, a ten jsme zajistili. To se týká i obchodních podílů na některých společnostech,“ dodává Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství. 

Instrukce z vazby: Stovky milionů z účtů zmizely

Než se ale policistům majetek podařilo zajistit, stihl lihový boss stovky milionů korun vyvést z jejich dosahu. Otci poslal z vazby příkaz, aby akcie rozprodal a peníze pak vybral. V usnesení o obvinění policejní vyšetřovatel konstatuje: Do současnosti bylo odčerpáno z akciového účtu asi 150 milionů korun. 

Investice rodiny Březinových
Zdroj: ČT24

Dalších zhruba 80 milionů korun zmizelo prodejem akcií i z účtu manželky lihového bosse. Březina ji z vazby navedl, aby část peněz předala jeho otci. „Jeden milion eur dostane otec od manželky, ukryje vzduchotěsně, ať tam dá silikagel, vysušený, aby peníze neshnily. Nemusím se k penězům dostat hned. Klidně může trvat i den práce. Musí někde v zapečetěné obálce nechat vědět, kde jsou, kdyby se něco s ním stalo,“ stojí v tajných instrukcích, které Březina posílal z vazby. 

Zbytek peněz měla manželka ukrýt v některé z bank v zahraničí. „Složit do schránky v Rakousku, Polsku, zjistit si v různých bankách poplatky. Budou tam dlouho,“ psal Březina z vazby. Jenže podle žalobce v zahraničí žádné peněžní prostředky dohledány nebyly. Díky tajným instrukcím tak Radek Březina vyjde z vězení a pravděpodobně bude stále patřit k velmi bohatým lidem.

Podle žalobců vynášel instrukce z vazby některý z advokátů

Jak se jeho písemné příkazy dostávaly ven z vězení, přitom dodnes není zcela jasné. V lednu 2014 sice kriminalisté obvinili Březinu a osm jeho spolupracovníků, kteří podle příkazů v instrukcích pomáhali Březinovi chránit majetek a především korumpovat svědky v kauze lihových podvodů, doposud však neobvinili nikoho, kdo instrukce Březiny jeho spolupracovníkům tajně vynášel z vazby. A to i přesto, že už před časem náměstek Vrchního státního zástupce v Olomouci Pavel Komár na prostředníky jasně poukázal. 

„V této trestní věci máme důkazně podloženo, že opravdu docházelo k předávání písemných pokynů pana Radka Březiny mimo vazební celu prostřednictvím jednoho nebo více advokátů, kteří jej navštěvovali.“